Na Filipinima pronađen rijetki divovski brodski crv

Znanstvenici su po prvi put pronašli žive primjerke rijetke vrste brodskog crva na Filipinima, prenosi u utorak BBC. Brodski crv je biće koje može narasti do 1,55 metara u duljinu i do 6 centimetara u promjeru. Vrsta je posebna ne samo zbog svoje veličine, nego i time što se hrani blatom i morskim sedimentima, zbog čega ima puno manji probavni sustav od drugih brodskih crva. 

Detalji o primjercima koji su pronađeni na Filipinima objavljeni su u američkom znanstvenom časopisu, piše BBC. Divovski brodski crv svoj život provodi u tvrdoj ljusci, uronjen s glavom prema dolje u blatu kojim se hrani. Iako je njegovo postojanje poznato već godinama, dosad nije proučavan nijedan živi primjerak te vrste. Usprkos svom imenu, oni zapravo pripadaju razredu mekušaca.

Ta "rijetka i enigmatska vrsta", znanstvenog naziva Kuphus polythamia, najveći je živući mekušac poznat čovjeku, objavlljeno je u stručnom časopisu američke Nacionalne akademije znanosti. Skupina filipinskih, francuskih i američkih znanstvenika nedavno je pronašla pet takvih divovskih brodskih crva u zaljevu na filipinskom otoku Mindanau. Postojanje tog bića prije je bilo poznato samo preko pronađenih ljuski, piše New Scientist.