Dvoglavi orao ponovno sletio na riječku Gradsku uru

Riječki dvoglavi orao ponovo je na kupoli gradskoga tornja! Upravo su u tijeku završni radovi na pričvršćenju skulpture, čiji je autor akademski kipar Hrvoje Urumović. Postavljanje orla izazvalo je zanimanje javnosti: brojni građani s odobravanjem su promatrali radove i prigodnu izložbu na Korzu.

Rekonstrukcija povijesne skulpture visoka je 2,4 metra i raspon krila joj je tri metra. 'Ovim činom Rijeka hrabro nastavlja njegovati važne priče svoje burne povijesti, svjesna da su mijene kroz koje je prolazila duh grada učinile širim, svjetonazor otvorenijim, a ljude - mudrijima, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Nije to samo jednostavni čin ponovnog ustanovljenja povijesnog simbola iz grba starog 358 godina niti čin repliciranja skulpture stare 263 godine, pa ni one kasnije - stare 111 godina, govori Obersnel. Nije to ni ispravljanje povijesnih nepravdi niti stvaranje povijesne pravde. Rijeka ne zazire od povijesti, ali se ne bavi ni idolopoklonstvom. Novopostavljena skulptura bit će podsjetnik na važna pitanja što ih postavljamo o vlastitoj povijesti, tako da refleksija tih pitanja formira kontinuitet neupitnih ljudskih vrijednosti, rekao je gradonačelnik.

Ovaj je događaj popraćen i trima novim publikacijama. Riječki orao u povijesno-umjetničkomu kontekstu Damira Tulića te još dvije strip-publikacije, Let iznad orlovskog gnijezda Envera Krivca i Legenda o dvoglavom orlu Damira Steinfla predstavljene su tim povodom u riječkoj gradskoj vijećnici. Iza 16 sati građani će skulpturu dvoglavoga orla moći izbliza razgledati iz auto-kran košare ili s terase nekadašnjega Sky bara.