NASA: Asteroid promjera 600 metara sutra prolazi vrlo blizu Zemlje

Asteroid promjera oko 600 metara sutra će proći vrlo blizu Zemlje, no to neće predstavljati nikakvu opasnost za naš planet, izvijestila je NASA.

Iako nema nikakve opasnosti od toga da asteroid udari u naš planet, za svemirsko tijelo tolike veličine proći će vrlo blizu, stoji u priopćenju američke svemirske agencije.

Asteroid nazvan 2014-JO25 ima promjer od gotovo 650 metara i proći će oko 1,8 milijuna kilometara od Zemlje, što je nešto manje od pet puta u odnosu na udaljenost koja naš planet dijeli od Mjeseca.  Posljednji je put 2014-JO25 blizu Zemlje prošao prije 400 godina, a nakon ovog prolaska 'vratit će se' tek oko 2600.

Veliko svemirsko tijelo pokraj Zemlje će proći nakon što je okružilo Sunce, a zatim će nastaviti putovanje prema Jupiteru te će se ponovno vratiti prema središtu sunčeva sustava.

Idući će se put veliko svemirsko tijelo približiti Zemlji 2027. Tada će asteroid 199-AN10, promjera oko 800 metara doći na udaljenost od 380.000 km od Zemlje, što je distanca između našeg planeta i Mjeseca.

Iz NASA-e ističu da je ovo iznimna prigoda za astronome i zaljubljenike u svemir da čak i manjim teleskopom prate prolazak asteroida jednu ili dvije noći.