Za vikend na Ribnjaku manifestacija ZmaJurjevo

U zagrebačkom parku Ribnjak ovoga vikenda će se manifestacijom ZmaJurjevo oživjeti srednjovjekovna povijest i obilježiti prvi proljetni blagdan Jurjevo, 23. travnja.

Posjetitelji će moći zavitriti u život srednjovjekovnog sela i viteških tabora, a inspiracija za manifestaciju leži u legendi o borbi Svetog Jurja i opakog zmaja, što je i središnji događaj ZmaJurjeva, koji se doržava drugu godinu za redom. 

Članovi Reda Čuvara grada Zagreba oživjet će tu priču kroz predstavu 'Legenda o svetom Jurju i Zmaju', koja će biti uprizorena oba dana festivala s početkom u 20 sati. Kostime za nju su, kako su priopćili organizatori, izradili vodeći se izvornim rukotvorinama te koristeći tradicionalne materijale.

Posjetitelji će se tijekom dva dana moći okrijepiti u srednjovjekovnim tavernama uz tradicionalne specijalitete i pivo prema izvornoj recepturi, sudjelovati u nesvakidašnjim zabavnim aktivnostima poput bacanja koplja, streličarstva, traženju zmajevih jaja, izradi drvenih maketa te povlačenja užeta. Uz viteške sportske aktivnosti, posjetiteljima će biti na raspolaganju i edukativno zabavne radionice gdje će se oslikavati štitovi, proizvoditi tinta i td.

ZmaJurjevo organizira udruga Red Čuvara grada Zagreba uz Hrvatski viteški red templara O.S.M.T.H., pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Park Ribnjak prošle je godine prvi put pretvoren u srednjovjekovno selo, koje je na jedan dan, uz Željezno prijestolje iz svjetski poznatog serijala Igre prijestolja, ugostilo brojna događanja i privuklo više od 25 tisuća posjetitelja, navode organizatori ZmaJurjeva.