190 godina Hrvatskog glazbenog zavoda

Najstarija hrvatska glazbena ustanova, Hrvatski glazbeni zavod, slavi 190. Prvi koncert održan je 18. travnja 1827. godine u tadašnjoj dvorani Kraljevske akademije znanosti, danas gornjogradskoj gimnaziji.

Bio je to početak gotovo dvostoljetne povijesti te glazbene ustanove utemeljene kao Musikverein - Društvo ljubitelja glazbe. Zagreb je tada imao desetak tisuća stanovnika, a Društvo tri stotine članova. Od 1876. godine Hrvatski glazbeni zavod djeluje u današnjoj zgradi, koju je otvorilo njegovo carsko i kraljevsko veličanstvo Franjo Josip Prvi. U sklopu Zavoda djeluju 4 amaterska ansambla - Društveni orkestar HGZ-a, Jazz orkestar, Komorni ansambl i Društveni zbor. U sezoni održe oko 130 koncerata.

Tijekom povijesti Zavod je bio pokretač raznovrsnih kulturnih događaja - koncerata, predstava, književnih večeri, te omiljeni plesnjak Zagrepčana. Dulje od 100 godina Glazbeni je zavod bio jedina koncertna dvorana u Zagrebu. Tu je i prva glazbena škola, a do prije 2 godine pod njegovim je krovom djelovala i Muzička akademija. Počasni član bio je i Franz Liszt, a predsjednici i pokrovitelji najveće povijesne osobe - nadbiskup Haulik, grofica Jelačić, Lisinski, Zajc, Papandopulo. Maestro Igor Gjadrov pola stoljeća je bio na čelu orkestra u kojem sviraju lijiečnici, inženjeri, profesori. Svima njima i ondašnjim i današnjim, zajednička je ljubav za glazbu.