90. obljetnica radiodramskog stvaralaštva

Hrvatski radio nizom aktivnosti pripremljenih u okviru projekta 'I ostat će zvuk' do kraja godine obilježit će devedesetu obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva u Republici Hrvatskoj.

Cjelogodišnji sveobuhvatni projekt počinje predstojećega vikenda na 27. Marulićevim danima u Splitu prigodnim multimedijskim događanjem nastalim u povodu devedesete obljetnice emitiranja prve hrvatske radiodrame Vatra. U HNK Split odvijat će se raznolik program sastavljen od sjećanja na rad nekih važnih autora koji su u prošlosti obilježili rad Dramskog  programa radija. Publika će moći čuti radio dramu 'Fronta' o Prvom svjetskom ratu. Autorica i voditeljica prezentacije je dramaturginja i urednica Produkcijskog odjela drama Lada Martinac Kralj.

Prva hrvatska radiodrama Vatra, autora Ive Šrepela, emitirana je na Radiju Zagreb 7. travnja 1927. godine od 20.15 do 20.45. Upravo je ta činjenica povod pokretanju projekta I ostat će zvuk. Sve što znamo o prvoj hrvatskoj radiodrami poznato nam je iz osvrta u dnevnome tisku, koji je emitiranje prve radiodrame prikazao kao važan kulturni i društveni događaj te prenio reakcije uzbuđenih slušatelja.
Hrvatski radio obilježava 90. obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva
Tijekom 2016. godine u suradnji produkcijskih odjela za dramu i dokumentarnu produkciju Hrvatske radiotelevizije u režiji Tomislava Mršića snimljen je dokumentarni film Prisloni uho autorice i scenaristice Lade Martinac Kralj. Film je nastao usporedno sa snimanjem dokumentarne radiodrame u dva dijela I ostat će zvuk, čije su autorice ton-majstorica Hrvatskoga radija Marija Pečnik Kvesić i urednica i dramaturginja Lada Martinac Kralj. Kamere prate radijsku ekipu koja kreće u potragu za odgovorom na pitanje tko su ljudi koji su stvarali radiodramu, tko su oni koji su Dramskomu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) donijeli brojna međunarodna priznanja za svoj umjetnički rad sustavnim i nadahnutim bavljenjem radijskim medijem. Projekt su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavile urednica i dramaturginja Lada Martinac Kralj te Nives Madunić Barišić, rukovoditeljica Produkcijskog odjela za dramu.