ZOO obilježava Dan planeta Zemlje i Noć knjige

Zagrebački Zoološki vrt obilježit će 22. travnja Dan planeta Zemlje i Noć knjige, a kroz projekt Vratimo divljinu posjetitelji će se moći učlaniti u Zelenu mrežu, postaviti hotel za kukce ili hranilicu za leptire, stvoriti vlastitu priču u posebnom interaktivnom kutku te dati obećanje da će poduzeti nešto za dobrobit Zemlje.

Danom planeta Zemlje građane se želi upoznati s ekološkim problemima koji ugrožavaju njihov planet, ali i načinima kako se protiv njih boriti. 'Na Zebrinu trgu bit će postavljeno Stablo obećanja. Podno njega posjetitelji će moći ispisivati obećanja što će poduzeti za dobrobit Zemlje, primjerice razdvajati otpad ili koristiti platnene vrećice. Ispisana obećanja zataknut će se na stablo.', istaknuli su iz Zoološkog vrta. U sklopu projekta Vratimo divljinu, posjetitelji koji u vlastitom vrtu žele postaviti hotel za kukce ili hranilicu za leptire, ispred Lavlje stijene Kidepo mogu naučiti kako ih izraditi. Projektom se želi osvijestiti koliko su kukci važni te zašto je vrijedno učlaniti se u Zelenu mrežu biološke raznolikosti.

S obzirom na to da knjige i ekologija idu ruku pod ruku, edukatori Zoološkog vrta će u Edukacijskom centru u povodu Noći knjige djeci pričati poznate priče među kojima brojne uključuju životinje, a u posebnom interaktivnom kutku bit će stvorena nova priča. 'Tamo će kreativci moći sudjelovati u stvaranju zajedničke priče. Na Edukacijskom trgu posjetitelji će se upoznavati s poviješću tiska, a kući će moći ponijeti naslovnicu vlastite priče', stoji u priopćenju. Noć knjige, manifestacija kojoj je cilj potaknuti kulturu čitanja, obilježit će se u 234 grada i mjesta širom zemlje, a ove godine održat će se od 21. do 24. travnja te tako obuhvatiti i Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige i Svjetski dan okoliša. Tijekom Noći knjige održat će se brojna predstavljanja knjiga, čitateljski maratoni, knjiški pub kvizovi te organizirati zone čitanja po gradovima.