950 kravata za 950 godina grada Šibenika

Nakon što je u studenome prošle godine izložba 'Kravata – Croata' bila predstavljena u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, obilježavanje 950. obljetnice grada Šibenika nastavlja se u Muzeju Mimara. Idejni tvorac i nositeljica ovog projekta je gospođa Jagoda Sablić, izvršna producentica Međunarodnog dječjeg festivala, književnica za djecu i mlade i ilustratorica.

Ideja, koja je u potpunosti realizirana, bila je da se prikupi i izloži 950 kravata poznatih osoba iz javnog, kulturnog, političkog života, kao i kravate građana grada, i drugih gradova prijatelja grada Šibenika, ali i iz inozemstva. Stizale su kravate iz Australije, Kanade, SAD-a, Italije, ali svoj najveći doprinos dali su pjevači, glumci, redatelji, kipari, likovni umjetnici, glazbenici, novinari, sportaši, spikeri, političari, kulturnjaci svih zanimanja.

Posebnu pozornost plijenila je kravata Dražena Petrovića, književnika Jure Kaštelana, glumca i dramaturga Branka Matića Šibenčanina, književnika Mladena Bjažića, ali i brojnih estradnih umjetnika. 

Ideju je prepoznala i poduprla udruga Academia kravatica koja posljednja dva desetljeća zanimljivim projektima neumorno svijetom širi istinu o tome da je kravata potekla od Hrvata.

Izložba 'Izazov kravate' je prošla petnaestak, možda i 20 metropola širom svijeta, najdalje je bio Santiago de Chile, ali bio je i Strasbour, europski parlament,  i rezultat toga nije mogao izostati. Nakon izložbe Academia kravatica preuzima ovu neobičnu zbirku koja će jednoga dana biti dijelom dugo planiranoga Muzeja kravate.