Muzej uja

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u jednoj od svojih obljetničkih emisija gostovala je na Supetru. Posjetili su desetak kilometara udaljeno mjesto Škrip u kojem se nalazi Muzej uja. 

U Muzeju uja prikazana je povijest maslinarstva na otoku Braču kao i cjelokupni tradicionalni proces predrade maslinovog ulja koji se sastoji od toća sa orlom, presom sa starim športama, peči za grijanje vode te svi tradicionalni alati koji su se koristili za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja.

1864. obitelj Josipa Krstulovića osnovala je uljaru za preradu maslinovog ulja u Škripu na otoku Braču. Radile je sve do druge polovine 20. stoljeća. Prije četiri godine Kruno Cukrov, praunuk osnivača uljare, sa svojom obitelji renovirao je i preuredio uljaru u Muzej uja i otvara ga za javnost kao povijesno-kulturnu znamenitost maslinarstva otoka Brača. Obitelj Cukrov i dalje nastavlja obiteljsku tradiciju i proizvodi svoje maslinovo ulje u sklopu OPG-a na modernim strojevima. U sklopu muzeja nalazi se i kušaona ulja.