Tko su dobitnici oznake 'Supetarska otočka kuhinja'?

Turistička zajednica Supetar i poljoprivredna zadruga pokrenuli su projekt 'Standard otočka kuhinja'. Njegov je cilj promocija starih, jednostavnih, otočkih jela kako bi se što više tih jela vratilo na stolove ugostiteljskih objekata.

Ove su godine oznaku standarda otočke kuhinje dobili dobili Seosko domaćinstvo 'Kamen' u Škripu, konoba 'Kod Tonča', Konoba 'Luš' u Supetru, Muzej uja u Škripu i agrodomaćinstvo 'Ranjak' povrh Supetra.

Kuhar Igor Martinić u emsiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio je nekoliko jela karakterističnih za otok Brač i Supetar. Među njima su janjeće iznutrice koje se stave na ražanj, zamotaju plućnom maramicom. 'Nakon toga idu janjeća crijeva i to je ono što mnogi smatraju neprihvatljivim. Ali oni to osuđuju prije nego što kušaju', rekao je Martinić. Bogata gastronomska ponuda uključuje i sir u salamuri, škutu koja se jede s medom ili šećerom te naravno janjetinu koja se priprema na više načina. Jedan od najpoznatijih deserata je padarižot. 'On se pripremao od ovčjeg ili kozjeg mlijeka. U mlijeko se stavljao najjeftiniji keks. To je bio desert za djecu. I danas se priprema i svi ga vole', rekao je Martinić.