Premijera HRT-ova dokumentarca Otkrivamo Hrvatsku: Bužim i Smiljan

U okviru serije dokumentarnih filmova Hrvatske radiotelevizije 'Otkrivamo Hrvatsku' u Gospiću će se 21. travnja premijerno predstaviti njezin nastavak pod naslovom Bužim i Smiljan.

Emisija donosi priču o ličkome selu Bužim, koje je jedno od malih i gotovo zaboravljenih mjesta pod Velebitom. Od zaborava ga želi spasiti Milan Ćaćić Majk, koji se nedavno vratio u svoje rodno mjesto nakon bogate sportske i poslovne karijere ostvarene u Zagrebu. Iz Bužima i Smiljana ljudi su se godinama iseljavali, uglavnom u Njemačku i Ameriku, a najpoznatiji je iseljenik iz toga kraja Nikola Tesla. Direktor fotografije je Davor Petričić, a urednica željkica Lozo. Scenaristica i redateljica Tanja Kanceljak gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gdje je osim o filmu 'Bužim i Smiljan' govorila i o filmu 'Ošljačka saga' koji je dobio drugu nagradu na festivalu turističkoga filma u Berlinu.
jjjjjjjjjjjjjj

Film Ošljačka saga osvojio je nagradu Das goldene Stadttor - The Premijera HRT-ova dokumentarca Otkrivamo Hrvatsku: Bužim i SmiljanCity Gate 2017. Riječ je o festivalu koji se već 14 godina održava pri Međunarodnome turističkom sajmu u Berlinu i dio je međunarodne udruge turističkih filmskih festivala. Ošljačka saga glazbena je priča koja prati život na malome otoku smještenomu između sela i grada, između Zadra i Preka. Na Ošljaku živi samo petnaest stanovnika, a najpoznatiju pjesmu o tome otoku, Ošljačku sagu, napisao je Davor Valčić i izvodi je sa svojom skupinom Postolar Tripper. Pjesma je napisana na dijalektu i opisuje sjećanja na neke ljude i događaje koje pamti iz djetinjstva. S dozom satire i humora pjeva o velikoj ljubavi prema Ošljaku, ali i općenito o životu na otoku. U dokumentarcu će gledatelji moći vidjeti neke ljude koje autor opisuje u svojim pjesmama, ali ne u tipičnome dalmatinskom izričaju, nego u ritmu reggaeja, salse, rapa i skaa. Otok Ošljak u ljetnim mjesecima posebno živne jer ga posjete brojni iseljenici koji žive u Australiji i Americi, pa je na njihovu molbu samo za njih film pretpremijerno prikazan sredinom kolovoza.