Opatijske povijesne staze i šetnice u novom ruhu

Turistička zajednica grada Opatije pokrenula je projekt 'Opatija Hike - povijesne staze i šetnice' kojim želi urediti i popularizirati opatijske staze i šetnice uz more i u zaleđu, te ih povezati u jedinstvenu mrežu s novim sustavom označavanja.

Javnosti je predstavljena prva u nizu, ruta Carmen Sylva, na kojoj su postavljena 63 nova putokaza i obnovljeno osam poučnih ploča. Uređena je kompletna infrastruktura: staze su dohranjene šljunkom, napravljena je nova i obnovljena postojeća ograda, uređene su Mala i Vela fortica te je uređeno okolno raslinje.

Novom signalizacijom otkrit će se i dosad skrivena mjesta poput Carmen Ruhe - u stijeni isklesana klupa na kojoj se Carmen Sylva, rumunjska kraljica, odmarala i tražila inspiraciju.

Polazište za sve rute je u centru Opatije na Slatini (ispred Policijske postaje) gdje će biti postavljena početna informacijska ploča na kojoj će biti prikazane sve staze s njihovim karakteristikama i ostalim korisnim informacijama.

Orijentaciju tijekom hoda olakšavat će putokazi s piktogramima i oznakama udaljenosti. Staze će biti digitalizirane te će se pomoću QR koda moći preuzeti na mobilni uređaj.

Slijedi uređenje povijesne staze 'Put mlekarice' od Opatije do Veprinca.