Ljubav prema cvijeću odlučila pretvoriti u posao

U Ramanovcima kod Požege svoju je ljubav prema cvijeću Maja Burić odlučila pretvoriti u posao. Nakon godina i godina neuspješne potrage za poslom, ta je učiteljica odlučila na hektaru zemlje i u nekoliko plastenika uzgajati kale i božure.

Maja se zbog nemogućnosti zaposlenja u struci odlučila baviti cvjećarstvom. Dio proizvedenog cvijeća prodaje i na gradskoj tržnici. Uživam se pojaviti tamo, svi se dive cvijeću. Prve godine kad sam došla svi su mislili da je umjetno pa se bojali pipnuti i to, a sad su ljudi naučili, cvijet je jako dugotrajan, priča Maja Burić.

Sezona cvjetanja je gotovo deset mjeseci, što je presudilo u njihovoj odluci. Poznato je da Hrvatska uvozi ogromne količine cvijeća. U pitanju su velike brojke, a zapravo naš potencijal uzgoja je ogroman, ističe Majin suprug Marijan.

A cijena od 7 kuna po komadu i nije tako strašna. Same se otplaćuju, otplaćuju uloženo i to je najvažnije, a i neki novci se vrte, objašnjava.

Kako posla u plasteniku uvijek ima, svoj doprinos daje cijela obitelj. Maja je proizvodnju kala shvatila ozbiljno i polako povećava ponudu cvijeća. U pet plastenika ima i pokusni uzgoj, a za proširenje proizvodnje očekuje sredstva iz programa ruralnog razvoja.