Medvjeđi raj u Kuterevu

Lička turistička atrakcija svakako je mrki medvjed - jedna od najvećih divljih zvjeri u Europi. U Hrvatskoj je zaštićen, a Velebit mu je još uvijek stanište. U Kuterevu se nalazi Utočište za medvjede koje je u početku zamišljeno kao sklonište, stanište za medvjediće siročiće, no, utočište je preraslo Kuterevo, te je sada sinonim za medvjede iz utočišta koje svake godine posjeti na desetke tisuća turista koji žele znati što više o ovoj divnoj i divljoj životinji.
I tako je Kuterevo postalo mjestom edukacije i zbližavanja čovjeka s prirodom i divljinom. Atmosfera je to koja potiče na razmišljanje, promicanja održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Još 2005. godine uspostavljena Volonterska postaja s ciljem potpore projektu. U posljednjih nekoliko godina primi po tridesetak volonterskih grupa, te više od 300 volontera. Rade šest dana tjedno, po 6 sati.

Priča o medvjedićima iz Kutereva se pročula, pa više od 20 000 posjetitelja godišnje obiđe Utočište. Posjetitelji uglavnom daju medu za medu, pa je Utočište financijski stabilno, te ne traži potpore od države, niti od lokalne zajednice. Svojim sredstvima namjeravaju dokupiti još prostora za životinje, jer se i nova djelatnost naslućuje - Ubožnica za konje! Prihvatili su stare ponije iz Splita, pružili im novi dom i posjetitelji će ih moći obići, kao i medvjede koji su se nakon zimskoga sna probudili - te ih se može posjetiti svakoga dana od jutra do mraka.