Kamo izaći ovih dana? Preporuča Dubravko Jagatić

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić i ovog je petka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavio pregršt klupskih događaja koji se nude u Zagrebu:

Petak, 21. travnja

Izuzetna tjedan pred nama i par koncerata koje bi svakako trebalo doživjeti. Večeras se u Tvornici kulture održava trostruka promocija nove hip hop/trap scene gdje svoje albume promoviraju Triestri, Riđi Riđ i Buntai. Da ne ulazim previše u precizan prikaz svakoga od njih reći ću samo da je u pitanju nova generacija hip hopera sastavljena od repera iz grupa High 5 i Kukus, te Buntai kao predstavnici hrvatskog trapa. Početkom godine u Tvornici je održan drugi po redu festival hip hopa 'Drito iz Tvornice' koji je oba dana bio rasprodan što govori koliko je ova nova generacija repera našla svoju publiku u Zagrebu. Poziv svim ljubiteljima nove hrvatske hip hop scene.

Subota, 22. travnja

Kao što sam najavio prošli petak, sutra u Tvornici kulture novi, drugi po redu album promovira Irena Žilić. Jedna od najcjenjenijih mladih kantautorica iza sebe ima EP 'Days Of Innocence' i album 'Travelling' koji je pobrao samo najbolje recenzije dok je novi album 'Haze' apsolutno fantastičan. Počela je kao klasična kantautorica sa akustičnom gitarom da bi u međuvremenu, točnije za pjesme na novom albumu, okupila bend i sada to zvuči još bolje i zrelije. Emotivne balade koju zvuče apsolutno savršeno pa jednostavno moram sve pozvati na njezin koncert jer je u pitanju kantautorica svjetske kvalitete. Također sutra navečer u Splitu, kod kuće, Neno Belan u dvorani Gripe svira Đavole.

Nedjelja, 23. travnja

U nedjelju u Vintage Industrial baru gostuje jedna od najutjecajnijih punk grupa i najpoznatija škotska punk grupa The Exploited  koje je domaća publika imala priliku gledati u istom prostoru prošlog ljeta. Vlasnici albuma 'Punk's Not Dead' iz 1981. godine jedni su od najdugovječnijih punk bendova no međutim upravo je ta dugovječnost neki dan dovedena u pitanje s obzirom da je poznati pjevač sa irokezom Wattie Buchan neki dan zadržan u jednoj belgijskoj bolnici na liječenju zbog problema sa srcem i to vrlo ozbiljnih. Svejedno, Wattie je poželio da The Exploited nastave turneju bez njega pa će ipak nastupiti u nedjelju navečer u Vintageu zajedno uz podršku grupa The Casualties i Code Red.

Srijeda, 26. travnja

Također u Vintage Industrial baru u srijedu 26. travnja svoj veliki povratak najavljuje riječka grupa One Piece Puzzle. Oni će u srijedu promovirati svoj treći album jednostavno nazvan '3' a nastupaju u novoj postavi s obzirom da imaju novog basistu i pjevačicu no bez obzira na tu činjenicu zvuče jednako moćno i odlično. Dosadašnju pjevačicu Ratku Rural zamijenila je Ana Balkana. Jednako glasna i provokativna kao i Ratka. Nastupaju u sklopu programa Good Vibration a uz njih će još nastupiti i grupe Dosh Lee i Captain Morgan's Revenge

Četvrtak, 27. travnja

I na kraju jedan koncert za ljubitelje world music scene jer u Močvaru u četvrtak u sklopu programa Jesi free? dolazi slovenska grupa Širom. Preciznije bi bilo reći nova slovenska world music atrakcija. Naime njihov debi album doživio je japansko reizdanje dok drugi album objavljuju za trenutno najuspješniju diskografsku world music kuću Glitterbeat. I neki američki glazbeni kritičari već su napisali da je u putanju nova svjetska world music atrakcija jer je u pitanju jedan jedinstven spoj post rocka, jazza, folka, psihodelije, klasične i improvizirane glazbe koju izvode na na tradicionalnim instrumentima kao što su tamburica, kalimba, violina, viola, ribab, balafon, ukulele i različite udaraljke a svi sviraju sve instrumente tijekom koncerta. Ukratko, iskrena preporuka za ovaj koncert.