Vesela povorka u Puli najavljuje Festival dječje knjige Monte Librić

Deseti festival dječje knjige Monte Librić održat će se u Puli od 24. do 30. travnja, svečano će ga u Circolu otvoriti pulski gradonačelnik Boris Miletić, a danas Festival najavljuje vesela povorka osječkih i pulskih studenata koja će preko Giardina, uz pjesmu, ples i lutkarske kreacije, doći do Circola.

Tema ovogodišnjeg, 10. Monte Librića koji će se tradicionalno održati u Zajednici Talijana Circolu u Puli, je Lutka i ja 2+2. U središtu pozornosti je lutka kao literarni lik i česti protagonist priča i bajki, lutkarstvo i lutkarske predstave kao medij koji je blizak djeci pa će lutkice 'preplaviti' Circolo, a i cijelu Pulu.
Festival dječje knjige Monte Librić nastao je u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, u prosincu 2008.

U tradicionalnom programu 'Piknik s autorom' sudjelovat će: Stanislav Marijanović s "jezičnom" slikovnicom Ribalica, Davor Schunk sa strip-romanom Album Tomica, Nena Lončar s knjigom Usvojili smo baku i djeda, Margareta Peršić sa slikovnicom Srce na štapu, Corina Ana Penić s detektivskim romanom Viktor i tajna družina Gromovi, Vjekoslava Jurdana sa slikovnicom na čakavici Tončić Petešić, Andrea Petrlik Huseinović s dirljivom autobiografskom slikovnicom Plavo nebo, Ivana Adlešić Pervan s knjigom o odrastanju uz zvuke rock'n'rolla Stepenice do neba, Rosie Kugli s knjigom Priča o pobjedi, o životnom putu plivačkog prvaka Gordana Kožulja.

Program 'Libar po našu' posvećen je pulskim i istarskim autorima i temama, a gosti su Milena Joksimović i Vibor Juhas, autori izvrsne pop-up slikovnice Gladijatori  u kojoj je jedan od glavnih likova pulska Arena i Tatjana Pokrajac Papucci s poetskom slikovnicom na čakavici Iščen bičve.

Autor iz daljine ove je godine Srđan Dragojević, kultni filmski redatelj koji u Pulu dolazi sa slikovnicom Kakagrad, urnebesno humorističnom pričom o odvikavanju djeteta od pelena.

U programu 'Knjige papam' ove će godine mališanima o svojim iskustvima čitanja i svojoj vezanosti uz knjigu govoriti plivački šampion Gordan Kožulj i poznati umjetnički par: redatelj Dalibor Matanić i glumica Helena Minić Matanić.

Selektorice Tamara Brussich i Liana Diković ove godine na Librić dovode dva priznata talijanska dječja pisca: dolaze nagrađivana autorica Anna Vivarelli koja je napisala više od 50 knjiga za djecu i Stefano Bordiglioni, prava zvijezda kad je riječ o dječjim piscima u Italiji.

Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Ovogodišnji partner-nakladnik Librića je Školska knjiga koja dolazi s knjigama i autorima i sa svojim zanimljivim radionicama za djecu, učitelje, odgajatelje i knjižničare. Program najave i otvorenja Monte Librića režira Robert Raponja.