Hollókő, selo za slavlja

Ime mu u prijevodu znači 'gavranov kamen' (holló=gavran, kő=kamen), što priziva narodnu priču o ljepotici koju su vražji poslanici u liku gavrana htjeli oteti, odnoseći kamen po kamen iz dvorca na vrhu brda. Ono što je nseporna istina jest da se s tog brda pruža prekrasan pogled na nacionalni park Bükk.

Samo selo ima 67 kuća s krovovima od crijepa i dogato ukrađenim zidovima, zaštićenih kao kulturno dobro. Tu stalno živi četristotinjak ljudi koji govore jedinstven mađarski dijelekt, a poznati su po tradicionalnim kostimima vlastite izrade, koje nose i izvan svečanih prigoda.

A takvih je veselih prilika za posjet ovome etno selu: u srpnju imaju Festival malina i Nógrád folklorni festival, u kolovozu Dvorski turnir, a u rujnu berbu grožđa s procesijom i glazbenim događajima u dvorcu i mjesnoj crkvi.

Sad naše kolege iz Duna TV onamo vodi spektakularni trodnevni Uskrsni festival koji svake godine privuče stotine posjetitelja, kojima je zajamčen poseban doživljaj. A vas više reportaža iz emisije Alpe Dunav Jadran čeka u videoteci HRTi.