Vrijedan projekt mladih glazbenika

U organizaciji Udruge roditelja učenika glazbe i plesa Hrvatske 'Leoplod Mozart' sutra u Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ), u 17 sati, pod ravnanjem maestra Zlatana Srzića, Zagrebački omladinski komorni orkestar (ZOKOR) koncertno će promovirati svoj novi DVD.

Na programu koncerta je Divertimento za gudaći orkestar, Milka Kelemena, Koncert za violinu i orkestar u D-duru, Zlatana Srzića i Adagio, Tomasa Albinonia. Gost solist bit će mladi hrvatski violinist Daniel Kuzmin koji i za ovu prigodu pristiže iz Švedske.

Novo DVD izdanje ZOKOR-a nastalo u produkciji A CLASSIC-a i Udruge Leopold Mozart. Na njemu je zabilježena koncertna izvedba Koncerta za klavir i orkestar u d-molu, Johanna Sebastiana Bacha, BWV 1052 u izvedbi izvrsnog mladog hrvatskog pijanista s njujorškom adresom, Javora Bračića. Izvedba skladbe Potok (Hommage à Bach), mladog nagrađivanog hrvatskog skladatelja Ivana Končića koja je posvećena upravo ovom ansamblu te Koncert za violinu i orkestar u D-duru, maestra Zlatana Srzića koji je i tada odsvirao mladi hrvatski violinist, stalni član švedskog Helsinborg Simphonie orkestra, Daniel Kuzmin.

ZOKOR djeluje od 1957., kada je osnovan  na poticaj skupine zainteresiranih učenika glazbe, budućih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, koju je organizacijski predvodio Zlatko Stahuljak, dok je prvi umjetnički voditelj ansambla bio je ugledni profesor i skladatelj Rudolf Matz. Danas tradiciju ZOKOR-a nastavljaju neprekidno od 1994. godine ponajbolji mladi guslači, učenici srednjih glazbenih škola i studenti Muzičke akademije, muzicirajući pod umjetničkim vodstvom svog stalnog dirigenta, maestra Zlatana Srzića. Brigu oko orkestra preuzela je Udruga 'Leopold Mozart'. Ansambl je nanizao mnogo uspješnih i zapaženih koncerata, nagrada i pohvala. Sudjelovao je na uglednim festivalima diljem Europe, od onog u Bayreuthu (Wagnerov festival), Briveu (Orchestrades universelles), Barceloni, St. Gallenu do Beča (Jugend und Musik in Wien 2000.) i Budimpešte gdje je pronosio ime Zagreba i dosege naše glazbene pedagogije i kulturne tradicije. Do sada je snimio nekoliko nosača zvuka s djelima iz razdoblja baroka, klasike te 20. stoljeća, a posebnu pažnju posvećuje literaturi hrvatskih skladatelja svih stilskih razdoblja.

Maestro Zlatan Srzić bio je dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije i umjetnički i organizacijski vođa orkestra Gaudeamus. Diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Martina Barića, a dirigiranje u Grazu u klasi prof. dr. Milana Horvata. U Beču 1994. postaje laureatom Međunarodnog natjecanja 'J. F. Perrenoud', a zahvaljujući tome od 1997. do 2003. bio je profesor dirigiranja na Osaka Kyoiku University of Music u Japanu, šef dirigent Kansai City Philharmonic Orchestra, gost dirigent Osaka Chamber Orchestra i Nara Philharmonic Orchestra. S uspjehom je dirigirao komornim i simfonijskim orkestrima u zemlji i inozemstvu, snimao nosače zvuka i trajne snimke za HRT. Od 2004. do 2010. djeluje kao šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Dobitnik je nagrade 'Milka Trnina' koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika za izuzetno umjetničko dostignuće i muzičku kreaciju u sezoni 2007. Maestro Srzić u svom radu njeguje plemenit i jedinstven zvuk orkestra, poznavatelj je velikog repertoara orkestralne literature od baroka, klasike, romantike do glazbe 20. stoljeća, uključujući napose djela hrvatskih skladatelja svih razdoblja. U odnosu s mladim glazbenicima pokazuje izniman senzibilitet, silno strpljenje i povjerenje iskusnog pedagoga i plemenite osobe, što bitno utječe na njihov umjetnički razvoj.

Daniel Kuzmin rođen je u Zagrebu u obitelji glazbenika. Studij violine završio je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Silvana Kuzmina, gdje je diplomirao s odličnim uspjehom 2006. Tijekom svojeg školovanja održao je niz solističkih recitala kako u Zagrebu tako i u Regent Hallu u Londonu i dvorani Konzervatorija u Rustaviju. Nastupao je na međunarodnim festivalima, F.Krežma u Osijeku, Jugendorchester Festival u St. Gallenu, Music-Youth-Hope u Petrozavodsku i na međunarodnoj Ljetnoj akademiji u Pommersfeldenu. Bio je nagrađivan na državnim natjecanjima, a dva puta je bio sveukupni pobjednik međunarodnog natjecanja Etide i skale u Zagrebu. Dobitnik je u nekoliko navrata posebne nagrade za najbolju izvedbu skladbi hrvatskih skladatelja (M. Miletić, A. Marković). Na diplomskom koncertu praizveo je skladbu Anđelka Klobučara Allegro posvećenu upravo njemu. Bio je i koncertmajstor Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu,  dugogodišnji član i koncertmajstor ZOKOR-a uz čiju je pratnju više puta i solistički nastupao. Od 2006. boravi u Bruxellesu, gdje nastavlja studij violine na Kraljevskom konzervatoriju u klasi Adama Korniszewskog. Magistrirao je 2010. kao najbolji student godine, s ocjenom 'Grand distinction'. Tijekom studija u Belgiji osnovao je gudački kvartet Cordis, s kojim je studirao u renomiranim institucijama kao što su La Chapelle musicale Reine Elisabeth i Nederlandse StrijkKwartet Academie. 2012. upisao je i studij dionica u Flamanskom Kraljevskom Konzervatoriju, u klasi profesora Marca Kowalskog. Surađivao je s međunarodnim orkestrima Charlemagne, Helsinborg Simphonie orkestrom, Komornim orkestrom Briselske filharmonije kao i Belgijskim komornim orkestrom s kojim je dvije godine za redom sudjelovao na turneji po Sjevernoj Karolini u SAD-u. Redovit je gost Festival de l’Abbaye du Pin (Poitiers), gdje uz solističke nastupe, drži i seminare. Od 2014. vođa je drugih violina u Helsinborg Simphonie orkestra u Švedskoj.

Mladi dubrovački kompozitor Ivan Končić , 2013. Studij klasične kompozicije završava u klasi prof. Željka Brkanovića, a njegov diplomski rad – simfoniju 'Elementi' praizvodi Zagrebačka filharmonija u sklopu koncerta za Muzičku akademiju pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. Za vrijeme studija sudjeluje na studentskim projektima 'Fus nota' i 'HR projekt' na kojima mu se izvodio 'Gudački kvintet', te 'Impresija' za udaraljke i gudače, a značajna je i izvedba 'Potoka' – djela za gudački orkestar, posvećena ZOKOR-u u sklopu ciklusa 'Glazbene staze' 2011. U istom ciklusu kvintet Glazbenih staza praizvodi 2014. i njegovu 'Fantastičnu suitu'. Obje kompozicije su ostale na stalnom repertoaru ansambala. Na međunarodnom natjecanju kompozitora 'Franz Josef Reinl Stiftung' za 2011., osvaja 3. nagradu (te godine prva nagrada nije dodijeljena) za kompoziciju 'Motivi s varijacijama' napisanu za gudački orkestar. Za ovo međunarodno postignuće dodijeljena mu je Dekanova nagrada Muzičke akademije u Zagrebu za 2010./2011 školsku godinu.. Dobitnik je i Rektorove nagrade za 2012./2013. za partituru 'The Raven', njegovog završnog rad preddiplomskog studija koju je izveo Simfonijski orkestar MA pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, kao solist nastupio je bas Teo Visintin. U suradnji s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku djeluje kao kompozitor za predstavu 'Nesporazum' Alberta Camusa u režiji Darija Harjačeka. Značajnija djela: 'Pandora' – narudžba MBZ-a za 28. Biennale 2015. koju izvodi slovački Veni Academy pod ravnanjem maestra Mariana Lejave u suradnji s MA Zagreb i GNG GU Elly Bašić; 'Koncert za saksofon i gudače' – djelo naručeno od Rotary kluba Samobor i Dubrovnik i Dubrovačkih ljetnih igara, praizvedeno na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama, solist je bio saksofonist Lovro Merčep uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem Stefana Mazzolenija te 'Spoznaja' – za glas i komorni orkestar, narudžba radionice Sorgo, koju je praizveo Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigent Mladen Tarbuk, a kao solistica nastupila je Dunja Vejzović. Djela mu se izvode u Dubrovniku, Zagrebu, Osoru, Splitu, Opatiji, Novom Sadu, Ljubljani, Münchenu, Milanu…

Mladi hrvatski pijanist s njujorškom adresom Javor Bračić zbog svojih mnogih obaveza nije mogao doći na promociju DVD izdanja, na čijem je snimanju rado sudjelovao. U kritici njegovog rasprodanog koncert 2013. u Carnegie Hallu. New York Concert Review posebno naglasio njegovu 'duboku i iskrenu muzikalnost, te izvrsnu tehniku'. Dobitnik je brojnih nagrada među koje se ubrajaju prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Luigia Stramesi i Citta’ di Minerbio u Italiji, Les Rencontres des Jeunes Pianistes u Belgiji, Zlatko Grgošević u Hrvatskoj, te New York Concert Artists u New Yorku. U Hrvatskoj je Javor održao recitale u ciklusu Matice Hrvatske, na Ponoćnoj serenadi Dubrovačkih Ljetnih Igara, na Glazbenim večerima u Sv. Donatu u Zadru, u muzeju Mimara, te na otvorenju Zagrebačkih Ljetnih Večeri. Nastupao je i na prestižnim pozornicama New Yorka: Steinway Hall, Metropolitan Museum of Art i Ana Tzarev Gallery. Snimio je CD album 'Tribute to Haydn', a njegov nastup emitiran je na njujorškom klasičnom radiju WQXR u emisiji McGraw Hill Young Artists Showcase. Vrlo je značajna Javorova aktivnost u promidžbi hrvatske glazbe u svijetu, pa je tako u Austrijskom Kulturnom Forumu u New Yorku održao je recital posvećen isključivo suvremenoj hrvatskoj glazbi. Nastupajući na mnogima svjetskim festivalima u Norveškoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Rusiji, Kini i Južnoafričkoj Republici u svoj program često uvrštava upravo glazbu hrvatskih skladatelja. Započeo je i vlastiti ciklus edukativnih koncerata 'The Art of Listening' tijekom kojih razgovora s publikom sa svrhom promicanja razumijevanja klasične glazbe. Također značajna je i Javorova predanost dobrotvornom radu kroz nastupe u bolnicama i domovima za starije i nemoćne koje je započeo u Austriji pod pokroviteljstvom organizacije 'Yehudi Menuhin Live Music Now', a nastavio samostalno u New Yorku.

Koncertna promocija ovog vrijednog DVD izdanja bit će  i humanitarnog karaktera. Sav prihod od prigodne prodaje DVD-a, uputit će se Glazbenoj školi u Vukovaru za obnovu notnog fonda škole, a ulaz na koncert je slobodan.