Fantastična opera Klothó otvorila 29. Muzički biennale Zagreb

Izvedbom fantastične opere 'Klothó' poljske skladateljice Martyne Kosecke u izvedbi ansambla i solista Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji u subotu je svečano otvoren 29. Muzički biennale Zagreb.

Međunarodni festival suvremene glazbe koji ove godine do 29. travnja na nekoliko zagrebačkih kulturnih lokacija donosi raznoliki program od preko 30 događanja otvorila je pobjednica biennalskog natjecanja "5-Minute Opera Competition" 28. MBZ-a, a izvedba cjelovečernje opere na otvaranju ovogodišnjeg MBZ-a njezina je nagrada.

Riječ je o fantastičnoj operi u jednom činu čija je Kosecka autorica glazbe, ali i libreta koji objedinjuje elemente iz nekoliko bajki i priča, među kojima su i one hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Ove godine zemlja partner festivala je Poljska, pa je tako i ostatak autorskog tima iz Poljske; redatelj Krzystof Cicheński, kostimografkinja/scenografkinja Julia Kosek, te oblikovatelj videa Bartłomiej Szlachcic. Operom je na otvorenju dirigirao maestro Berislav Šipuš, a nakon prve biennalske izvedbe, "Klothó" će se izvesti u Budimpešti te u HNK-u Rijeka.

Program Muzičkog biennalea pročitajte ovdje

Festival u potpunosti posvećen Novoj glazbi uključujući "klasike" suvremene glazbe kao i nove generacije skladatelja iz cijeloga svijeta - Muzički biennale Zagreb održava se svakog travnja neparnih godina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja (HDS).