Dječja humanost na djelu

Već petnaestak godina u našim vrtićima, osnovnim i srednjim školama postoje odgoj i obrazovanje iz područja ljudskih prava i demokratskog građanstva. Riječ je o izvannastavnim aktvinostima. Tijekom jedne, pa i više školskih godina učenici biraju i ostvaruju jedan projekt. U zabočkoj osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog odlučili su osnovati školski volonterski klub.

Učenici viših razreda zabočke Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog željeli su proučiti volontiranje. To je prije dvije godine bio njihov projekt iz područja ljudskih prava. Logičan nastavak projekta bio je osnivanje volonterskog kluba osnovnoškolaca i osmišljavanje akcija. 'Ja sam predložio akciju Igračka za prijatelja. Cilj te akcije je bio prikupljanje igračaka za djecu koja dolaze iz siromašnih obitelji. Naši učenici ostavljali su igračke u kutijama koje smo postavili po školi', rekao je Karlo Kolar. U akciji su prikupili 70 kilograma igračaka koje su predali gradsokm društvu Crvenog križa. 'Posebnost svega ovoga je da smo jedna od rijetkih škola koja ima volonterski klub i koja samostalno organizira aktivnosti volontiranja. Kroz implementaciju gradskog građanskog odgoja i obrazovanja u našoj županiji ostvareno je više od 120 projekata građanskog odgoja i obrazovanja.' istaknula je školska pedagoginja Ružica Kotarski.

Bit građanskog odgoja je u uočavanju potreba i mogućnosti za djelovanje i mijenjanje, osobito u zajednici. Učenici sami biraju projekt i temeljito proučavaju mogućnosti za akciju te na kraju provode i predstavljaju projekt. Za 10. županijsku smotru projekata pripremili  su obrazloženja i detaljnu dokumentaciju. Od dobrih i aktivnih učenika izravan je put do samosvjesnih građana koji se zauzimaju za sebe i druge te grade bolje društvo.