Tišina, molim - Grad i film se vole

Filmska manifestacija 'Tišina molim!' održava se od 24. do 30. travnja u Dubrovniku. 'Film i Grad od 1919.' tema je ovogodišnjeg festivala.

Na programu se neki od filmova iz razdoblja jugoslavenske kinematografije, a predavanje na temu o malo drugačijoj YU kinematografiji održat će filmski kritičar, profesor povijesti i sadašnji v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić. Festival će se baviti i temom filmskog turizma na panel-diskusiji u kojoj će sudjelovati eminentni domaći i strani stručnjaci. Poseban gost je predsjednik Španjolske filmske komisije Carlos Rosado koji će predstaviti iskustva Španjolske kao filmske destinacije.

Održat će se i projekcije filmova snimljenih u Dubrovniku s hrvatskim i engleskim titlovima, među kojima se posebno ističe nacionalna premijera indijskog akcijskog hita 'Fan' koji je sniman u Dubrovniku prije dvije godine. Prvi put nakon gotovo 80 godina prikazat će se dokumentarni film 'Dubrovnik' iz 1939. koji se sve do prije par godina smatrao izgubljenim. Osim toga, posjetitelji će imati priliku uživati u predstavljanju restauriranog vinila s također nedavno pronađenim soundtrackom jednog od najpoznatijih jugoslavenskih SF filmova 'Gosti iz Galaksije' popraćenog projekcijom istoimenog filma, snimljenog u Dubrovniku 1981. godine. Program će nuditi i besplatnu filmsku turu po gradu uz pratnju licenciranog vodiča, dječju utrku, filmski kviz, slušaonicu filmske muzike, radionicu za djecu, a druga lađa u Lazaretima bit će posebno preuređena za potrebe festivala u kino kavanu.