Proljetna baranjska rapsodija

Od 23. do 26. travnja u Belom Manastiru i Mohaču održava se Međunarodni proljetni tamburaški susret. Kamp će završiti koncertima velikog tamburaškog orkestra u Belom Manastiru 25. travnja i Mohaču 26. travnja.

U suradnji s Gradom Belim Manastirom, Gradom Mohačem, Turističkom zajednicom Baranje, Centrom za kulturu grada Belog Manastira i Umjetničkom školom Beli Manastir Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) organizira Međunarodni proljetni tamburaški susret. U sklopu susreta Beli Manastir je drugu godinu zaredom domaćin 150 učenika tambura i njihovih nastavnika koji će se trodnevnim boravkom stručno usavršavati i uvježbavati umjetnički program koji će predstaviti na završnom koncertu Proljetna baranjska rapsodija 25. travnja 2017. u 19 sati na Trgu Slobode u Belom Manastiru i 26. travnja u 16 sati u Mohaču.

Orkestrom će ravnati maestro Alan Bjelinski iz Zagreba. Koncertni će program sadržavati visoko vrijedne i atraktivne umjetničke kompozicije pisane za tamburaški orkestar te neke od najpoznatijih vokalno-instrumentalnih skladbi koje će izvoditi eminentni vokalni solisti – Domagoj Dorotić (HNK u Osijeku), Anja Papa (Umjetnička akademija u Osijeku) i Valentina Gyerek (Umjetnička škola Beli Manastir). Osim vokalnih u programu će sudjelovati i drugi solisti: na violini Kiril Naumov – (HNK u Osijeku) i na bisernici Marko Martinović – predstavnik Hrvatske na dječjoj Euroviziji, učenik GŠ Novska.

Osnovna je pokretačka ideja pružiti mladim umjetnicima priliku i mogućnost suradnje s vrhunskim dirigentom i pedagogom te im stvoriti mogućnost dodatnoga umjetničkog usavršavanja i vlastitoga razvoja što u konačnici osigurava i najveću atraktivnost cijeloga događaja. U sklopu Međunarodnoga proljetnog tamburaškog susreta uz brojna predavanja i radionice održat će se i predstavljanje četvrtoga notnog izdanja u nakladništvu HDTP-a autora Saše Botičkog – Ljestvice za E-bisernicu.