Kraljica mediteranskog drveća u hrvatskoj tradiciji

Jedno je od najstarijih stabala na svijetu, poznato od biblijskog doba. Po Starom zavjetu golubica se vratila nakon Općeg potopa na Noinu arku noseći u kljunu maslinovu grančicu, znak da se voda povukla i na zemlju vratio mir. Također je Isus svoje zadnje trenutke života na zemlji proveo u masliniku. Stoga je simbol Uskrsa, ali njezino značenje je daleko šire od blagdanske simbolike.

Već više od dva tisućljeća ukorijenjena je u život ljudi hrvatskog Jadrana, na svim razinama: poljoprivrednoj, gastronomskoj i duhovnoj. Upravo tim putem krenula je Sanja Pražen kroz srednju Dalmaciju, uz tri prava vodiča.

Vjera Biloglav piše joj pjesme i sadi mladice na nekad zapuštenom obiteljskom dobru u okolici Zadra. To joj je pošlo zarukom tako dobro da je od tada osvojila niz nagrada za maslinovo ulje.

Don Stipe Perkov iz Primoštena zna sve tajne njegove uporabe u pučkoj kuhinji, medicini, a pogotovo crkvenoj praksi. I tvrdi da sve od masline ima svoju namjenu – plod, list i drvo.

U ovom posljednjem našao je nadahnuće kipar Kristian Mutarello iz Supetra na Braču, koji otkriva kako mu maslina sama vodi ruku do nastanka umjetničkog djela. Pogledajte kako, u reportaži iz emisije 'Alpe Dunav Jadran'. A sve dosadašnje emisije pogledajte u Videoteci HRTi.