Ljubav vina i kamenica

Potraga za vinom koje najbolje ljubi međunarodno priznatu stonsku kamenicu, četvrtu godinu zaredom, u sklopu  programa Dubrovnik FestiWinea, priređena je u Malom Stonu. Popularni 'Spoj na slijepo' pratila je dubrovačka ekipa Dobrog jutra.

Rijetko gdje u svijetu može se pronaći mjesto gdje se morski specijaliteti proizvode ili love, ali i konzumiraju u krugu od samo nelkoliko stotina metara. 'Zna se da je Malostonski zaljev najbogatiji zaljev sa školjkama. Tu obitava preko 90 različitih vrsta školjaka. Uz njih 90 uzgajaju se dvije,  kamenica i mušula, a ostale rastu na divlje. Konzumiraju se sve, osim periska i prstaca koji su zabranjeni. Pored svih tih školjaka ima i drugih morskih plodova. Sve to znači začinjeno je s odličnim pelješkim maslinovim uljem i sa solnim cvijetom', kaže Svetan Pejić, vlasnik Solane Ston. A gdje su riba i školjke, tu je i vino. 'Mislimo da bi ovaj festival mogao dati jednu dodatnu vrijednost kombinaciji kamenica i vina. Zato smo i ovu manifestaciju nazvali 'Blind date' ili 'spoj na slijepo', gdje se traži koje vino iz naše županije ljubi najbolje stonsku kamenicu.', ističe Tilda Bogdanović.

Pedesetak članova ocjenjivačkog suda, većinom ugledni međunarodni sommelieri, trebalo je izabrati najbolje sljubljiva vina sa stonskom kamenicom, u kombinaciji bijelih, rose i pjenušavih vina. 'Kamenica je kraljica mora, netko će reć da je to riba, ali kamenica je nešto posebno jer je slana i mineralna. Kad tražimo najbolje sljubljivanje, trebamo potražiti neko vino koje je isto tako mineralno. Na jednoj strani ćemo tražiti mineralnost, slanost i u vinu i u kamenici, a na drugoj strani da morski okus malo potkrijepimo s obalom, s voćem, s lakoćom', objašnjava Mira Šemić, predsjednica Ocjenjivačkog suda.

Nije bilo lako, ni jednostavno, ali zbroj ocjena je pokazao: u kategoriji pjenušaca pobjednik je Tris Extra Brut OPG Radovanović iz Smokvice s otoka Korčule, od malvazija Tezoro Crvik iz Konavala, u kategoriji rose vina  Rose Volarević, a između pošipa Intrada Krajancic. Apsolutni pobjednik u kategoriji bijelih vina je Cetinka Bačić iz Blata na Korčuli, i to se autohtono kočulansko vino  ove godine s kamenicama najbolje sljubljuje.  Uz vino i školjke, stonska priča nezamisliva je bez tamošnje solane, u kojoj se sol proizvodi na isti način kao i prije više stotina godina, u vrijeme Dubrovačke Republike. Posljednjih godina, i uz pomoć novca iz europskih fondova, razvijaju se projekti obnove stonskih spomenika kulture, osobito zidina, te temeljnih gospodarskih grana marikulture, vinarstva i turizma. Obnova najstarije aktivne hrvatske solane svakako zaslužuje prioritet. Solana je sljubljena sa Stonom, kao i kamenice s vinom.