'Za život s manje boli'

Dijabetičko društvo grada Siska 27. travnja organizira humanitarni koncert  'Za život s manje boli.' Cilj ove akcije je prikupljanje novca za Freestyle libre - aparat za kontinirano mjerenje razine šećera u krvi.

Pokrovitelj ove manifestacije je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović. Glavni gosti koncerta su Halid Bešlić, Ivana Marić, grupa Rusvaj, grupa Povratak, Ivana Šarić, Pavao Anić. Cilj je da na Hrvatsko tržište dođe aparat Freestyle libre  slični aparati koji imaju istu svrhu kao i taj aparat da pomogne djeci a i odraslima. Koncert se održava 27. travnja godine u sportskoj dvorani Brezovica u Sisku. 

Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja u djece: od 90 do 95% djece mlađe od 16 godina koja imaju dijabetes, ima dijabetes ove vrste.  Klasificiran je kao autoimuno oboljenje, što označava stanje u kojem imuni sustav organizma 'napada' svoje vlastito tkivo i organe. Aparat FreeStyle Libre  namijenjen je za kontinuirano 24 satno mjerenje šećera u krvi za djecu koja su oboljela od dijabetesa TIP I. Aparat služi da djeca ne morajumjeriti šećer vadeći krv već pomoću senzora samo prođu preko čipa i dobiju trenutačno stanje veličine šećera u krvi. Zbog velike potražnje i ograničene proizvodnje američka tvrtka Abbott je u jesen 2014. godine uređaj FreeStyle Libre učinila ograničeno dostupnim za zdravstvene sustave samo pojedinih europskih zemalja, a to su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Austrija i Nizozemska, i to za bolesnike starije od 18 godina. Međutim, očekuje se da će uređaj uskoro biti dostupan i mlađim pacijentima, te da će ga biti moguće legalno nabavljati preko zdravstvenog sustava u sve većem broju zemalja, pa tako i u Hrvatskoj. Senzor je vodootporan i s njime na ruci se oboljela osoba može neometano tuširati, plivati i vježbati, a senzor traje 14 dana. Očitanje razine šećera u krvi moguće je skeniranjem (čak i preko odjeće) na udaljenosti od 1 do 5 centimetara. Više o samom uređaju, njegovim prednostima, ali i humanitarnom koncertu pogledajte u prilogu: