Velika retrospektiva Brace Dimitrijevića u MSU

Retrospektivna izložba Brace Dimitrijevića otvara se danas u Prostoru za povremene izložbe zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), koji kontinuirano prati rad tog pionira konceptualne umjetnosti od samih početaka s kraja šezdesetih do danas.

Obuhvaćajući sve najvažnije faze stvaralaštva umjetnika koji je još od kraja šezdesetih prisutan i na međunarodnoj sceni, izložba na dva kata muzeja donosi 160 radova koji svjedoče o stalnoj preokupaciji njegova opusa -  relativnosti povijesti i povijesti umjetnosti te fenomenu slučajnosti.

Predstavit će autorove velike instalacije, monumentalne fotografije, video uratci, od najranijih radova, "Slučajnih prolaznika" predstavljenih dosad u mnogim svjetskim metropolama, do najnovijih, kreiranih posebno za izložbu, poput slikarskog ambijenta Lascaux 3000 kojeg je posljednjih tjedana realizirao u MSU, tematizirajući svoj stvaralački put.

Uz izložbu u MSU, koja će biti otvorena do 21. lipnja, tiskan je opsežan katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, s tekstovima Snježane Pintarić, talijanskog kritičara i kustosa Germana Celanta, francuskog kritičara i kustosa Michela Gauthiera te Branka Franceschija i Nene Dimitrijević.