'Zagorska knjiga nad knjigama'

Zagorci su dobili prvu Enciklopediju Hrvatskog zagorja. Nastala je u nakladi Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža uz potporu Krapinsko-zagorske županije. Nakon Istre, Hrvatsko je zagorje druga naša regija koja ima svoju enciklopediju.

Enciklopedija s gotovo dvije tisuće natuknica na tisuću stranica donosi bezbroj informacija o Hrvatskom zagorju. Nazvana je 'Zagorskom knjigom nad knjigama'.

Nikad nije napravljena jedna tako jaka sinteza monografsko-enciklopedijskog tipa Hrvatskog zagorja. Tako da, evo, ako se mogu poslužiti tom slikom, Zagorje više nije malo nego je veliko, između ostaloga imajući tako veliku enciklopediju, istaknuo je Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Taj je posao u tri godine odradilo oko 150 autora iz Leksikografskog zavoda i suradnika. Enciklopedija donosi i dvije tisuće fotografija i ilustracija.

Ideja o zagorskoj enciklopediji stara je gotovo pet desetljeća. Krajem šezdesetih godina redakcija časopisa 'Hrvatsko zagorje' namjeravala je pokrenuti sličan projekt. Međutim, časopis je prestao izlaziti 1971. pa je ideja o enciklopediji morla čekati do današnjih dana.

Enciklopedija je tiskana u dvije tisuće primjeraka. Tisuću ih ide u prodaju, a tisuću će županija će koristiti za promociju i edukaciju. Nakon tiskanog, slijedi i internetskog izdanje, a zatim i ono na engleskom jeziku.