Oslo, London i Amsterdam najbolji u prelasku na 'zeleni' prijevoz

Oslo, London i Amsterdam predvode velike svjetske gradove u smanjenju emisije štetnih plinova gradskog prijevoza, pokazala je studija londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Europski gradovi zauzeli su osam od prvih deset mjesta u istraživanju provedenom u 35 svjetskih velikih gradova.

Oslo će postati prvi grad u svijetu koji će štetne emisije gradskog prijevoza doslovno spustiti na nulu, kaže se u izvješću CEBR-a. Gradskim vlastima cilj je to ostvariti do 2030. godine. Vlakovi, tramvaji i autobusi u norveškoj prijestolnici već i sada uglavnom voze na hidroelektričnu energiju, a Norveška ima najveći postotak električnih automobila na prometnicama u svijetu. 

Drugoplasirani London možda nije svim stanovnicma primjer 'zelenog' grada, ali radi se o metropoli čiji se građani najviše koriste javnim gradskim prijevozom i energetski su među najštedljivijima u svijetu. London se nepravedno smatra maglovitim, mračnim gradom, kaže znastvenica u CEBR-u Nina Skero. Grad ujedno planira smanjiti emisije stakleničkih plinova za 60 posto do 2025. godine.

Amsterdam je visoko na popisu jer više od ijednog drugog grada učinio na promoviranju vožnje biciklima. Na listi slijede Kopenhagen, Pariz, Zuerich, Tokio, Berlin, Muenchen i Seul. Na dnu su Kairo, Nairobi, Mumbai i Istanbul. 'Najzeleniji' grad u Sjedinjenim Državama je San Francisno, ukupno 14. na popisu.