Mladunčad bizona u kanadskom nacionalnom parku prvi put u 140 godina

Mladunčad bizona ugledala su svjetlost dana u nacionalnom parku Banff u kanadskoj pokrajini Alberti prvi put u 140 godina što se smatra prekretnicom u pokušaju da se ta divlja vrsta ponovo naseli u tom području. 

Tri teleta oteljena su posljednjih nekoliko dana u dolini Panther na istočnim obroncima Rocky Mountainsa, a zaposlenici očekuju dolazak na svijet još sedam mladunaca. Riječ je o prvoj mladunčadi bizona u gotovo stoljeće i po u tom području koje je danas nacionalni park.

U Zapadnoj Alberti ovo je proljeće izuzetno hladno, no Bill Hunt, zaposlenik nacionalnog parka Banff rekao je da je telad spremna podnijeti teške uvjete. Sinoć smo imali od 60 do 90 centimetra snijega, no srećom bizoni su dobro prilagođeni pa je mladunčad oteljena ravno na noge, počela je sisati i sve je u redu, rekao je Hunt.

Parkovi Canada pustili su u veljači u najstarijem nacionalnom panku krdo bizona, a među njima je 10 steonih ženki. Nadzirat će ih sve do ljeta 2018., kada će životinje biti puštene potpuno slobodno u  prostor od 1189 četvornih kilometara i to nakon što ženke ponovno otele mladunčad.

Stada bizona, prema procjenama do 30 milijuna grla, nekada su slobodno migrirala diljem Sjeverne Amerike. Ta govedo poznatije pod nazivom bufalo bilo je na rubu izumiranja krajem 19. stoljeća zbog pretjerana izlova. Rendžeri procjenuju da bizoni nisu kročili u nacionalni park Banff otkako je osnovan 1885. godine.