Donator Josip Kovačić ususret Muzeju hrvatskih slikarica 19.stoljeća

Izložba 'Donator i donacija ususret Muzeju hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću' se priređuje kao hommage istaknutom donatoru Josipu Kovačiću, a u očekivanju konačnog rješenja smještaja i izlaganja donacije, najavljeno je iz Muzeja grada Zagreba.

Zbirku djela hrvatskih slikarica, s više od tisuću umjetnina Josip Kovačić (Čakovec, 1935. Zagreb, 2017.), donirao je Gradu Zagrebu još 1988. godine, a u upravljanju njome od 2009. u tome mu pomaže i Muzej grada Zagreba.

Izložba se sastoji od sedam osnovnih dionica, počevši od uvodne ispred ulaza u potkrovni izložbeni prostor koja govori o aktivnosti doniranja Gradu te o kolekcionaru Josipu Kovačiću.

Uz crno-bijele fotografije iz kolekcionarova života, u tom će se dijelu izložiti portret kolekcionara i prvo djelo koju je nabavio za kolekciju, slika Kampanule Mire Klobučar.

Druga tematska sjednica posvećena je njegovu nastojanju da prikupi što više autoportreta hrvatskih slikarica, a na izložbi su im dijelom pridruženi i portreti drugih članova obitelji ili izgled kućnog okruženja.

Izložba prikazuje i kako su se umjetnice školovale, što je Kovačiću također bilo uvijek važno, s obzirom da su tijekom povijesti u tome doživljavale brojne poteškoće.

Autorica koncepcije izložbe Žarka Vujić, podsjeća u uvodnom tekstu izložbe kako su ih u Hrvatskoj sredinom 19. stoljeća podučavali putujući slikari, same su organizirale tečaj u Zagrebu, a i nakon osnutka Akademije likovnih umjetnosti i dalje su se odlazile obrazovati na obrtne škole, akademije i tečajeve u inozemstvu.

Likovnim tehnikama posvećena je četvrta dionica izložbe - Kovačić je djela umjetnica sagledavao u kontekstu njihova stvaranja, prikupljao je skice, bilježnice za crtanje, nedovršena umjetnička djela te pomagala za rad, štafelaje, kutije za boje, palete.

Peta dionica pokazuje je obrazovanje za primijenjene umjetnosti ženama osiguravalo zapošljavanje, odnosno sredstva za život i bez braka, a šesta je nastala u skladu sa željom donatora da se izloženim djelima umjetnica pokuša ispričati kratka povijest hrvatske umjetnosti do sredine 20. stoljeća.

Galerijski postav započinje primjerima bidermajerskoga portretnog slikarstva i završava djelima Vere Nikolić i Nevenke Đorđević koje su imale snage nositi se s avangardnim strujanjima sredinom pedesetih godina 20. stoljeća, napominje se u najavi.

Posljednja dionica izložbe, smještena u sjevernoj dvoetažnoj prostoriji, posvećena je posebnoj podzbirci - djelima Slave Raškaj i utemeljena na Kovačićevom rukopisu o toj važnoj hrvatskoj slikarici.

Doniranje zbirki Gradu Zagrebu prakticira se od 1946. do danas, čime je baština Zagreba obogaćena s trideset privatnih zbirki i memorija. Muzej grada Zagreba brine za njih osam.

Izložba će biti otvorena do 3. rujna.