Monografija 'Miljenko Vikić, trubadur Talije'

U subotu, 29. travnja, na Međunarodni dan plesa u Hrvatskom narodnomg kazalištu u Zagrebu bit će predstavljena monografija 'Miljenko Vikić, trubadur Talije' autora Ljiljane Gvozdenović i Mladena Mordeja Vučkovića u izdanju Društva za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion.

Monografija prati iznimno bogat profesionalni put Miljenka Vikića, bilježeći sve njegove nastupe, uloge, gostovanja i važne događaje iz kazališnog života njegova doba.

Miljenko Vikić autor je ovogodišnje hrvatske poruke za Međunarodni dan plesa. Rođen je Dubrovniku 1931. godine, gdje je pohađao učiteljsku školu. Studira na Akademiji za pozorišnu umjetnost u Beogradu kao redoviti student te pohađa i satove baleta. Pokazavši izniman plesački talent, njegovi baletni pedagozi Sima Laketić i Nina Kirsanova,  predlažu mu da se potpuno posveti baletnoj umjetnosti. Na drugoj je godini studija to i učinio, što je urodilo angažmanom u Baletu beogradskog Narodnog pozorišta. Interpretirao je manje solo uloge u repertoarnim predstavama kada je pozvan u angažman Baleta sarajevskog Narodnog pozorišta gdje postaje solist tog Baleta interpetira glavne uloge, a zatim odlazi u Balet riječkoga HNK Ivana pl. Zajca i konačno u Balet  Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gdje kao baletni prvak djeluje do odlaska u mirovinu.

Poslije završetka aktivne plesačke karijere, započeo je nov ciklus njegova djelovanja kao koreografa u baletima, operama i kazališnim predstavama, često surađujući s najznačajnim redateljskim imenima, poput Georgija Para, Ivice Kunčevića, Joška Juvančića, Mire Belamarića, Vladimira Kranjčevića i dr.