Singapur - grad rigoroznih zakona i prekrasne arhitekture

Singapur je četvrti financijski grad na svijetu, poznat po rigoroznim zakonima, ali i prekrasnoj arhitekturi te tehnološkim dostignućima. Ima nešto više od četiri milijuna stanovnika. Od ekvatora je udaljen stotinjak kilometara, a nalazi se u jugoistočnoj Aziji. 

Avatar. Film Jamesa Camerona. Ili je Cameron pronašao inspiraciju u Singapuru, ili Singapur u filmu, ali osjećaj je nadrealan. Mnogo je zelenila, kombinacija s metalom, betonom i staklom. U centru su ogromni neboderi velikih banaka, u podnožju vijuga riječica okružena restoranima. Temperature visoke gotovo cijele godine, oko tridesetak stupnjeva. Grad je pun zabrana. Krijumčarenje droge bilo koje vrste kažnjava se smrću.  Penalizira se i bacanje papirića, žvakaćih guma nema - pa su ploćnici čisti. Nadzor je strog - sve je puno kamera, svaki pedalj grada je pod nadzorom policije i u slučaju prijestupa brzo reagiraju. Kad padne mrak i osvijetle se ogromni neboderi - ostanete zapanjeni. Ljudi su jako ljubazni, nema napojnica - koliki je račun, toliko se plaća.

Skupo je posjedovati automobil u Singapuru. Ne održavanje, već porez. Želite li biti vlasnik prvo morate platiti dozvolu da kupite auto. Primjerice, osnovni Golf stoji 700 tisuća kuna. Željeli su smanjiti emisiju co2, no automobila je i dalje mnogo, možda zbog standarda i prosječne plaće od dvadeset tisuća kuna.

Opsjednuti su parkovima, drveća rastu na zgradama, hotelima, otpadnu vodu recikliraju, koriste obnovljive izvore energije a prirodni proces dobivanja kisika demonstriraju u Marina bayu. Promenada vodi do - Vrtova kraj obale - riječ je o ljudskom nastojanju kopiranja prirodnih procesa na planeti - svo bilje se stisnulo unutar ogromne staklene kupole. Tu su japanski vrt, australski, meksicki sa svim mogucim kaktusima, svaki dio ima svoju mikro klimu. Odmah do je  Cloud forest - prašuma unutar kupole. Projicirana je prirodna raznolikost s 2000 metara i kako se spuštate po platoima tako promatrate kako život buja od vrha prema podnožju. Tehnologija je toliko napredna da stvara atmosferu identičnu amazonskoj prašumi.

A najljepše su stvari u životu besplatne, pa tako i ova. Mjuzikl boja, superdrvo. 18 njih, meni djeluju kao gljive, visoki i pedesetak metara a u njih je posađeno više od 100 000 raznoga bilja, trava, bršljana. Osvjetljeni su  i navečer kreće light show. Carmina Burana, pa Ennio Morricone - 15 minutne varijacije koje prate svjetlosni efekti - neopisivo.

Shopping. Kakav Dubai, Pariz, London, tu su sve svjetske marke i krpice. Moj je dojam da im je svejedno kolko košta jer cijene nisu izvješene, ovim ljudima ono što se sviđa uzmu i plate. Navečer je šetnja uz rijeku odlična, noću nema žive duše, neboderi iluminiraju, a temperatura je ugodnih 26. Već se opustih, zaboravih na zakone i strogoću, ako ste ovdje s dobrim namjerama, nema straha.

Kineska četvrt - to je mjesto za razgledavanje i kupnju. Naime Kinezi su to područje naselili u 19 stoljeću te razvili svoj način života koji se održao do danas. To znači - trgovina, lijekovi, čajevi, tekstil, restorani - i tu uistinu život buja. Dok je ostali dio Singapura high tech, ovaj ima dušu, gdje se cjenka. Kupuju začini, jeftina kineska roba i sve je tri puta jeftinije nego u ostatku grada. No, nije toliko čisto i miris je prilično intenzivan, pa se treba naviknuti.  

Religija - iznimno su tolerantni. Tu je budizam snažan, Indijci mantraju u hindu hramovima  uz pjesmu. Lijep doživljaj.

Svakako preporučujem nacionalnu galeriju, s postavom kolonijalnih vođa britanskog carstva koji je ustupio London. Poprilična bahatost Engleza se očitava na tim slikama prema pokorenim narodima. Tu je i Vijetnamski rat, pokazana je i propaganda Ho Chi Minha kontra Amerikanaca. U galeriji ima malezisjkih, filipinskih i indonezijskih autora. Pa za prožimanje Dalekog istoka i shvaćanje povijesno kulturnog aspekta - toplo preporučam.

Kao i posjet Lavljem gradu, iako ćete Lava samo vidjeti kao statuu iz koje pršti voda. Pa ako i niste investitor, ili bankar duboka džepa u Singapuru ste dobro došli. Makar, za hrvatske plaće - treba biti razuman.