Proslava Svjetskog dana plesa na Zrinjevcu

U organizaciji Plesnog centra Tala danas se Zrinjevcu slavi Svjetski dan plesa pod nazivom 'Go Out and Dance'. Od 11,40 do 14 sati organiziran je bogati umjetnički program tijekom kojeg će građani i svi ljubitelji plesa moći uživati u brojnim plesnim točkama i vježbama.

Program otvara performance Zebre su u gradu na pješačkim prijelazima oko 11.40 sati, potom slijedi izvedba Copy or inspiration, zajednička koreografija Plesnog centra Tala i kluba Pinokio Copy or Inspiration?/Re:Rosas.

Projekt se bavi YouTubeom kao izvorom inspiracije i medijem koji se koristi za nastanak koreografije, odnosno preispituje autorstvo i nemogućnost zaštite autorskih prava u plesnoj umjetnosti, stoji u najavi događanja.

Koreografkinja Anne Teresa De Keersmaeker je zainteresiranim korisnicima preko YouTube kanala stavila na raspolaganje svoje pokrete iz predstave Rosas danst Rosas, pozvavši ih na nastanak i stvaranje vlastite koreografije, kroz projekt nazvan Re:Rosas.

Međunarodnu plesnu poruku napisala je Trisha Brown, američka koreografkinja, a hrvatsku Miljenko Vikić. Točno u 12 sati pročitat će je hrvatska koreografkinja i plesačica Ana Kreitmayer.

Uz Zagreb, ove godine u proslavi sudjeluju Požega, Karlovac, Novi Marof, Pag, Hvar, Rijeka, Zadar, Pula, Rovinj i Sveta Nedelja. U Hrvatskoj se obilježava od 1999., pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a Hrvatska, koji je 2009. prepustio organizaciju obilježavanja Plesnom centru Tala.