Jeftini lijek mogao bi spasiti živote tisuća žena u nerazvijenim zemljama

Jeftin i provjeren lijek koji zaustavlja obilna krvarenja mogao bi spasiti živote tisuća mladih majki neposredno nakon poroda, osobito u nerazvijenim zemljama, piše časopis Lancet. 

Svake godine od postpartum krvarenja, onog koje se dogodi u roku od dva sata nakon porođaja, u svijetu umre oko 100.000 žena. Ono bi se moglo spriječiti primjenom traneksamične kiseline (TXA) koja se dosad primjenjivala u kontroli krvarenja kod hemofiličara, pri smanjenju krvarenja kod većih operacija te kod žena s obilnim menstrualnim krvarenjem. Šira se upotreba nije ispitivala jer su se liječnici bojali nuspojava.

Po rezultatima nove globalne studije, čiji su rezultati objavljeni u Lancetu, broj smrtnih slučajeva uslijed postporođajnog krvarenja smanjen je za trećinu nakon što su pacijentice primile traneksamičnu kiselinu u roku od tri sata od početka obilnog krvarenja. Jedan tretman kiselinom u većini zemalja stoji oko dva i pol dolara (oko 18 kuna).

Lijek je siguran, jeftin i jednostavan za primjenu. Nadamo se da će ga liječnici koristiti puno češće nego dosad u slučaju obilnoga postporođajnog krvarenja, rekla je dr. Haleema Shakur, profesorica na London School of Hygiene and Tropical Medicine koja je vodila istraživanje. Rana primjena TXA može spasiti pacijentičin život i omogućiti da novorođenče odrasta uz majku, istaknula je.

U studiju su bile uključene trudnice, odnosno majke iz 193 bolnica iz dvadeset i jedne zemlje, uglavnom iz Afrike i azijskih zemalja, ali i iz Bitanije i ostalih europskih zemalja, kod kojih je uočeno obilno postporođajno krvarenje. Riječ je o gubitku više od 0,5 litre krvi tijekom ili nakon trećeg porođajnog doba, odnosno tijekom izlaska posteljice.

TXA je danas generički lijek, a izumio ga je 1969. godine japanski bračni par, znanstvenici Shosuke i Utako Okamoto, no u to doba nisu uspjeli uvjeriti lokalne liječnike da ga primijene u kliničkim ispitivanjima kod postporođajnog krvarenja.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije najviše žena pri porodu ili nedugo nakon poroda umire u Siera Leoneu, u Srednjoafričkoj Republici, Čadu, Nigeriji i Južnom Sudanu. Tijekom 2015. ondje je zabilježeno 300.000 smrtnih slučajeva uslijed komplikacija povezanih s trudnoćom i porođajem, podaci su WHO-a. Organizacija je objavila da će ponoviti prijedlog liječnicima za liječenje postporođajnog krvarenja ovim učinkovitim lijekom.