Na dražbi Lennonova skica za cover 'Sgt. Pepper'sa'

Skica koju je za omot revolucionarnog konceptualnog rock albuma Beatlesa 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' nacrtao John Lennon, ponudit će se 20. svibnja na dražbi u New Yorku, a mogla bi postići cijenu između 40.000 i 60.000 dolara.

Riječ je o crno-bijeloj skici koja prikazuje dvije skupine po četiri siluete, a riječ je o članovima slavne grupe. U sredini je naziv albuma iz 1967. Tri reda sitnih krugova, koji predstavljaju razne osobe, skicirana su na gornjem dijelu papira, a naziv grupe smješten je na dno. Skicu je u nekadašnjem Lennonovu domu na jugoistoku Engleske pronašao njeziv bivši vlasnik. Aukcijska kuća Julien's Auctions očekuje da bi se vrijedna memorabilija mogla prodati za 40.000 do 60.000 dolara.

Završni cover albuma snimljen je 30. ožujka 1967. u studiju u Londonu. Poput albuma postao je sinonim za kreativnu revoluciju šezdesetih. Na fotografiji se nalaze brkati John Lennon, Ringo Star, Paul McCartney i George Harrison, okruženi gomilom slavnih likova izrađenih od voska ili kartona.

Nastao prije 50 godina, omot albuma Beatlesa 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' već je tada izazvao rasprave zbog svojih protagonista, šezdesetak ikona toga doba, ličnosti koji su na neki način utjecale na članove Beatlesa. Među njima su Bob Dylan, Marlon Brando, Marilyn Monroe, Mae West, Carl Jung, Edgar A. Poe, Karl Marx, Aldous Huxley, Marlene Dietrich....

Na dražbi će biti ponuđen i prvi glasovir Elvisa Presleya te gitara na kojoj je svirala legenda jazza Django Reinhardt tijekom posjeta 1946. New Yorku.