U Splitu otvoren Laboratorij za maslinova ulja

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u srijedu je svečano otvoren Odjel za kemijsku analizu hrane i predmeta opće uporabe s Laboratorijem za maslinova ulja u što je uloženo dva milijuna kuna. Zahvaljujući novom Laboratoriju za maslinova ulje svaki građanin i uljar ubuduće mogu doći ispitati kvalitetu ulja.

Ravnateljica NZJZ-a Jasna Ninčević ističe kako im je cilj postati referentni centar za  Hrvatsku, ali i da se pravilnici u kontroli maslinovih ulja malo pooštre. Nije dovoljno napraviti jednu ili dvije analize parametara maslinovog ulja, već kompletnu paletu od organoleptike do svih kemijskih parametara koji su važni da bi se procijenila kvaliteta maslinovog ulja, naglasila je.

Ustvrdila je i kako je potrebno više reda uvesti u kontrolu uvoznih maslinovih ulja koja se mogu naći na policama trgovina. Nevjerojatno je da na policama imamo ekstra djevičansko maslinovo ulje za 25 kuna. To je presmiješno, dodala je.

U novom laboratoriju moći će se kontrolirati kemijska onečišćenja: od pesticida, teških metala, aditiva i toksičnih boja koje se nalaze u namirnicama, rekla je Ninčević te istakla da se pravilnicima treba ojačati kontrola i tih parametara u hrani, a ne samo mikrobioloških.

Sličan laboratorij nalazi se u Puli, no Split je prvi uveo procjenu organoleptičkih svojstava na kojem će raditi deset osoba.