Kako razviti emocijalnu inteligenciju kod djece?

Koliko puta poželimo vladati svojim emocijama, kontrolirati ih i reagirati baš onako kako treba. Upravo su to neke od vještina razvijene emocionalne inteligencije za koju mnogi stručnjaci kažu da je važnija od kvocijenta inteligencije. Ovladavanjem baš tim sposobnostima bavi se Centar za djecu, mlade i obitelj u Velikoj Gorici.
Kad poznajemo svoje osjećaje onda možemo njima vladati, onda pokazujemo suosjećanje prema drugim ljudima. U konačnici je manje ovisnosti u budućnosti, poremećaja u ponašanju, promiskuitetnih ponašanja. Dakle, u osnovi svih tih ponašanja je zapravo nepostojanje kontakta sa svojim osjećajima, rekla je Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj iz Velike Gorice.

Istaknuta je i važnost edukacije i osvješćivanja osjećaja kod djece u njihovoj grupi topli kutak. Topli kutak je koncipiran tako da se prvo djeca slobodno igraju, a zatim imamo vrijeme aktivnosti, igre koje osmišljavaju voditeljice. Baš su ciljano osmišljene za razvijanje nekih vještina, pa tako sami radimo na samopoštovanju, na emocijama, na slici o sebi. Radimo kreativne aktivnosti, istaknula je psihologinja Jelena Kos. Djeca tako kroz igru spoznaju i izražavaju svoje emocije.

Važno je prepoznati i nizak stupanj emocionalne inteligencije. On je vidljiv u sramežljivosti ili agresiji djece, osamljenosti, izbjegavanju prijatelja i izostanku suosjećanja s njima, osjećaju tjeskobe, nepodnošenju kritike ili pak neuspjehu u školi.

Potrebno je neprekidno raditi na svojim osjećajima kako bismo život učinili ljepšim sebi i ljudima oko sebe. Centar za djecu, mlade i obitelj čini to putem edukacija, tribina i savjetovanja s roditeljima.