Prestižna EMYA nagrada prvi put dodjeljuje se u Hrvatskoj

Na svoju četrdesetu obljetnicu, najprestižnija nagrada u svijetu muzeja, European Museum of the Year Award - EMYA, ove će se godine prvi put dodijeliti u Hrvatskoj - svečana dodjela održat će se danas u zagrebačkom Muzeju Mimara.

U četvrtak i petak kandidati, njih 46, predstavili su u Muzeju suvremene umjetnosti svoje projekte. Današnji dan je posvećen obilježavanju 40 godina tog prestižnog natjecanja i pripremama za obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

Hrvatska se ove godine natječe s Muzejem sinjske alke - prošle godine jednu od nagrada, Silletto Award, dobio Gradski muzej Vukovar, a zagrebački Muzej prekinutih veza je 2011. osvojio nagradu Kenneth Hudson.

Uz Nagradu Europski muzej godine dodjeljuju se još Muzejska nagrada Vijeća Europe, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Siletto te posebna priznanja, od kojih je jedno uvijek za održivost.

Zasad je poznat jedino dobitnik Nagrade Vijeća Europe, koja se dodjeljuje muzejima koji  najbolje promiču vrijednosti za koje se ono zalaže, demokracija, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i korištenje baštine kao ujedinjujućeg elementa u Europi. Ove godine nagradu je osvojio francuski predstavnik Memorial ACTe iz Guadaloupea, grada Pointe-a-Pitre, Karipski centar sjećanja na trgovinu robljem i ropstvo, čijim će se predstavnicima uručiti u Zagrebu.

Uz predstavnike Vijeća Europe kao dugogodišnjeg pokrovitelja događanja, predstavnike organizatora, zagrebačkog Etnografskog muzeja i Europskog muzejskog foruma te Ministarstva kulture i Grada Zagreba, koji su dali potporu nagradi, na dodjeli će biti i stručnjaci iz različitih europskih zemalja koje su do sada bile domaćini muzejskog Oscara.