Otvoren 1. Mediteranski festival knjige

Prvi Mediteranski festival knjige (MFK) otvoren je u velikoj dvorani splitskog sportskog centra Gripe, gdje je na oko 2000 četvornih metara prostora izloženo više od 10.000 knjiga, koje će posjetitelji moći kupovati po povoljnijim promotivnim cijenama.

Organizator festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK), a tijekom petodnevne manifestacije održavat će se susreti s autorima, promocije novih naslova i panel diskusije.

Otvarajući 1. MFK ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek istaknula je kako se radi o iznimno važnom događaju i zbog njegove mediteranske dimenzije. Hrvatska nedovoljno promovira suradnju na Mediteranu, pa ćemo kroz sajam moći pokrenuti prijevode i kontakte sa stranim književnicima i izdavačima, a Split može postati prijestolnica knjige u našem građenju odnosa s mediteranskim partnerima, rekla je. Po njezinim riječima, ambiciozan program promotivno-prodajnog karaktera svjedoči kako će se ubuduće u Splitu u predsezonsko doba i uoči proslave blagdana Sv. Duje okupljati brojni književnici, nakladnici i publika zainteresirana za pisanu riječ.

Predsjednik HGK-ove Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić istaknuo je da će na 1. MFK-u težište biti na autorima iz Splita i Dalmacije, koji su se u svojim djelima bavili Mediteranom.