Znanstvenici na tragu tablete koja bi zamijenila vježbanje

Iako najava dizajniranja tablete za vježbanje dobro zvuči onima koji ne vole ovu vrstu fizičkog napora, pilula je u stvari namijenjena ljudima koji nisu u mogućnosti vježbati. Tableta bi trebala imati isti učinak kao sati provedeni u teretani.

Pod palicom znanstvenika Ronalda Evansa tableta eksperimentalnog naziva GW1516 mijenja aktivnost gotovo tisuću gena, ubrzava sagorijevanje masti te usporava pretvorbu šećera u energiju.

U radu objavljenom u časopisu Cell Metabolism autori su opisali zbog čega sportaši mogu 'udariti u zid' odnosno potpuno ostati bez energije kada se naprežu do krajnjih granica.

'Udarac u zid' je dramatična demonstracija iznenadne i potpune iscrpljenosti. Ovaj lijek tjera tijelo da brže sagorijava mast, ali istodobno usporava sagorijevanje šećera, što znači da će se osjećaj 'udaranja u zid' dogoditi mnogo kasnije od normalnog. No, ovaj se efekt može postići i bez mehaničkog treninga', tvrde znanstvenici. 

Autori, međutim, nisu uvjereni da će tableta tako skoro stići u komercijalnu upotrebu, niti da bi se to uopće moglo dogoditi. 'Netko s dijabetesom bi takvu tabletu mogao uzimati 40 ili 50 godina. Što se događa ako je koristite toliko dugo? Kakve su nuspojave? Kakva su doziranja? To su velika i neodgovorena pitanja', rekli su znanstvenici.

Kako bi dobili odgovore na sva ova pitanja potrebna su još mnoga istraživanja. Trenutno istraživanje provedeno je na miševima kojima je tableta pojačala izdržaljivost 70 posto, pala im je tjelesna težina te im se smanjio šećer u krvi. Rad je objavljen u časopisu Cell Metabolism.