Prigorski 'žabari' iz plodne 'Slavonije

Grad Zagreb nije samo urbana cjelina nego ima i mnogo ruralnih dijelova. Bili smo u rubnim ruralnim dijelovima, u jednom malom selu, ali punom mladih ljudi koji jako vole svoj kraj i ne žele zapustiti očevinu i djedovinu. U Glavničici pokraj Sesveta osnovali su Ekološku udrugu i punom snagom krenuli u ratarsku proizvodnju.

Da bi poboljšali život stanovnika u Glavničici, rubnom sesvetskom naselju koje graniči i sa Svetim Ivanom Zelinom i Dugim Selom, sedam OPG-a osnovalo je Ekološku udrugu za poljoprivredu i turizam Gaj - Glavničica. Zajedno im je lakše prijavljivati se na natječaje i Grada i Europske unije, planirati obnovu sela i događaja koji oživljavaju njihov kraj.

Jedan dio mladih završava Šumarski ili Agronomski fakultet, što je odlično jer su ovdje poljoprivreda i stočarstvo - tradicija. Mladi su prepoznali prednosti sela, a od glavnog zagrebačkog trga udaljeni su samo sedamnaest kilometara zračne linije. Tvrde da je 99 posto njihove zemlje obrađeno. Ekološka udruga potiče novu kvalitetu - organsku proizvodnju. Članovi pomažu jedni drugima, a strojevima se zajednički koriste. Neki žive samo od poljoprivrede, drugima je to dodatna djelatnost.

Novcem koji su dobili iz gradskih fondova za poljoprivrednu proizvodnju kupili su pet strojeva, a svoje organske proizvode nude gradu i županiji. Vrlo malo ih i izvezu. Cilj udruge je i turizam, odnosno zaštita kulturne baštine - drvenih kuća.

Iako su ovo Prigorje i Prigorci, ovaj dio zovu i Slavonija jer je ravan i vrlo plodan. Zbog toga što su nekada u brojnim ribnjacima za pranje rublja obitavale i - žabe, stanovnike zovu i žabarima. Na to se ne ljute, nego su s ponosom prihvatili. Žele ostati ovdje i pokazati kako imaju snage da budu i domoljubi i radini imućni ljudi.