Ozdravile palme u Arboretumu Trsteno

Palmina pipa, pošast koja je poharala populaciju palmi na našoj obali, na dubrovačkom se području pojavila prije 4 godine. Zaraza je zahvatila i 5 stabala u Arboretumu Trsteno Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, odakle ovih dana stižu dobre vijesti - palme su izliječene.

Ova stoljetna stabla viša od 12 metara dosad su preživjela mnoge nedaće - velike hladnoće, požar koji je ostavio ožiljke na njihovim deblima, a sada i palminu pipu koja je posljednjih godina uništila brojne palme na Jadranu.

U Arboretumu Trsteno, na sreću, zarazu su primjetili u ranom stadiju. Izvršili su dendokirurgiju odnosno, orezali su sve listove palmi, tretirali ih zaštitnim sredstvom i sve su se palme oporavile.

Samo prošle godine tretman su proveli 8 puta, a zbog palmine pipe, iznimno agresivnog kukca koji je na naše područje vjerojatno došao s uvezenim stablima cijelu se godinu bave zaštitom palmi.

Ovaj jedini arboretum na našoj obali osnovan je prije gotovo 70 godina na prostoru ljetnikovca obitelji Gučetić-Gozze iz 15. stoljeća. Danas ima čak 1000 biljnih vrsta, a svake ga godine obiđe oko 25 000 posjetitelja.