Kamo izaći ovih dana? Preporuka Dubravka Jagatića

Preporuke klupske scene donosi  Dubravko Jagatić. Ponovo su u pitanju slatke muke jer je izbor takav da je teško odabrati na koji koncert ići ali Dubravko je odabrao one za koje misli da se ne bi trebali propustiti.

Petak 5. svibnja
Osim nastupa grupe She Loves Pablo večeras u Vintage Industrial baru, u Tvornici kulturu i Pogonu Jedinstvo još dva odlična koncerta koja se čekaju već duže vrijeme. Danas je i službeno objavljen novi album grupe Jinx ''Pogrebi & Pomiriši'' kojega će Jinxi večeras u cijelosti predstaviti na koncertu u Tvornici kulture. Prošlo je već punih sedam godina od njihovog posljednjeg albuma ''Diksilend'' i mnogi su ih se zaželjeli. Novi album najavili su već singlovima ''Jesmo li dobro'' i ''Maradona'' na kojem gostuje Davor Gobac - spot upravo gledamo u podlozi. Ukratko, nove pjesme grupe Jinx i pregršt njihovih dosadašnjih hitova večeras u Tvornici kulture a kao poseban gost najavljen je upravo Davor Gobac!

Večeras još jedna promocija. U Pogonu Jedinstvo nastupa Damir Imamović Sevdah Takht. Riječ je o jednom od trenutno najvećih i najcjenjenijih izvođača sevdaha koji promovira svoj novi album nazvan ''Dvojka'' a kojega je objavila diskografska kuća Glitterbeat Records, trenutno najhvaljenija world music etiketa na svijetu koju vodi nekadašnji član grupe The Walkabouts Chis Eckman. Ja sam album preslušao i meni je fantastičan i zaista iskreno preporučam ovaj koncert. Između ostalog i zato što Imamović ne nastupa baš često u Zagrebu i zato što ga sve češće zovu na sve strane svijeta pa prije nego što postane globalna zvijezda, odlična prilika da se uvjere svi zašto ga toliko hvale i cijene.

Nedjelja 7. svibnja
U nedjelju se nastavlja MIMO - Medijski inventar muzičkih originala. Projekt koji promovira originalnu hrvatsku glazbu i glazbenike kojima su na žalost zatvorena vrata mainstream medija a u organizaciji Udruge VIBRA, Hrvatskog radija i Muzeja suvremene umjetnosti gdje se sve održava. Tako ove nedjelje nastupaju Moskau i Duo List. Moskau je trenutno jedna od najzanimljivijih hrvatskih alternativnih grupa i svakako bi je valjalo doživjeti u ambijentu dvorane Gorgona u MSU dok je Duo List jedan novi kantautorski tandem vrlo specifičnog izraza. Dakako uz direktan prijenos na prvom programu Hrvatskog radija i uz live stream.

Utorak 9. svibnja
U utorak 9. svibnja nas očekuje spektakl u Lisinskom gdje uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Slovenije nastupa grupa Laibach. Koncert na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom pod nazivom ''Naše pjesme, vaši snovi'' dio je nastupa grupe Laibach u sklopu aktualne turneje Liberation Day. 1. svibnja na Praznik rada nastupili su u Južnoj Koreji gdje su prikazali i istoimeni dokumentarni film snimljen tijekom njihovog gostovanja u Sjevernoj Koreji. Koncert je nosio naziv ''The Final Countdown'' a nakon Zagreba i ''Njihovih pjesama a naših snova'' sele se u Izrael gdje će uz premijeru filma održati i koncert In The Holy Land. Ja ću biti malkice razočaran ako u Zagrebu ne održe prigodan govor povodom Dana pobjede nad fašizmom i nastave sa svojom reputacijom vrhunskih provokatora no svejedno se izuzetno veselim ovom koncertu!

Srijeda 10. svibnja
I za kraj moram najaviti jedan iz serije koncerata kojima klub Močvara slavi svoj 18. rođendan. Taj jedan će se održati u srijedu 10. svibnja kada u Močvari nastupa David Eugene Edwards poznatiji kao Wovehand. Riječ je o izuzetno cijenjenom u utjecajnom tekstopiscu i glazbeniku kojega je zagrebačka publika već imala prilike upoznati i zavoljeti tijekom njegovog prethodnog gostovanja. Riječ je o glazbeniku iz Denvera koji je 90-tih svirao u grupi 16 Horsepower a koji danas u svojem glazbenom izrazu kombinira alternativni country i americanu sa post rockom i punkom te folk rockom i neofolkom. Jedan vrlo specifičan izraz zbog kojega ga publika i voli. U Zagreb dolazi i sklopu europske turneje na kojoj promovira svoj osmi studijski album ''Star Treatman''.