Čovjek na dnu Crvenog jezera - na dubini od 245 m

Prvi put u povijesti čovjek je kročio na dno imotskog Crvenog jezera. Francuski speleoronilac Frederic Swierczynski zaronio je i krenuo u dubinu. Dno je dotaknuo na 245 m. Toliko je jezero duboko ovih dana. Sam zaron počeo je oko 11.45, a trajao je oko 4 sata. Cijeli događaj pratili su predstavnici medija iz zemlje i inozemstva. Swierczynski je uzeo uzorke sedimenta za znanstveni dio ovog spektakularnog zarona.

Temperatura na površini je oko 15 stupnjeva i prvih dvadesetak metara je prilično mutno, vidljivost je oko tri metra. Nakon dubine od dvadesetak metara vidljivost je osjetno bolja. "Sretan sam što sma uspješno obavio zaron. Bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo. Na dnu je hladno ali vidljivost je dobra. Osjećam se odlično", kazao je Frederic Swierczynski nakon zarona.

Proteklih dana znanstveni dio ekipe postavio je 16 vrša, parangal i mrežu na različitim dubinama. Cilj je utvrditi koji sve organizmi žive u Crvenom jezeru i na kojoj dubini. Također, uzimani su i uzorci sedimenta, spužvi i vode. Snima se i dokumentarac.

Pogledajte kako su tekle pripreme za ovaj zaron.