Šaht Arkestar u Močvari predstavlja novi koncept stvaranja glazbe

Zagrebački klub Močvara ugostit će premijerni nastup Šaht Arkestra, umjetničkog projekta koji izražava ideju da stvarati glazbu znači razmišljati strojno.

Kako se ističe u najavi, projekt osnivanja Šaht Arkestra (Schacht Arkestra) zasnovan je na konceptu šahtofonskih partitura Damira Bartola Indoša a okuplja skupinu izvođača šahtofonija na instrumentima šahtofonima.

Šahtofonske partiture su papirnati svitci a4 formata koji presavijanjem otkrivaju tok jednostavnog obojanog algoritma: osnovne boje crvena, žuta, zelena, plava i dodatna crna ispunjavaju geometrijske oblike velikih trokuta i njihovih obrnutih slika na linijama notnog crtovlja. Šahtofon je opružni muzički stroj čija je tajna u kolektivnom asemblažu vodoravno i okomito nategnutih opruga različitih dužina i debljina pričvršćenih za unutrašnjost šaht-konstrukcije za prijenos vibracija ruku i opruga, navodi se u najavi.

Šahtofoni čine novi muzički instrumentarij koji odgovara na povijesnu beskorisnost starih koncepata i instrumenata. Okupljeni u Šaht Arkestar, oni izražavaju ideju da stvarati glazbu znači razmišljati strojno, ali i da je čitavo naše tijelo mozak centralna inteligencija kojoj doprinose lokalne inteligencije ruku i nogu, stoji u najavi. U duhu talijanskih futurista, ritam takvog tijela gubi svoju stabilizirajuću funkciju, dokida vrijeme i prostor. Izvođenjem tihih i glasnih šaht-rezova te glasovnih i opružnih vibracija, kroz projekt se uvježbava postojanje reda pomoću buke te se uspostavlja gesta slušanja, pokazujući kako i buka sama može postati prepoznatljiva poruka, dodaje se.

Šahtofon se animira dodirom ruku po oprugama, potezanjem, trzanjem i vibriranjem opruga ili kretanjem samog instrumenta koji proizvodi tihu šahtofoniju.

Šaht Arkestar čine DB Indoš i Tanja Vrvilo (šahtofoni, glas), Helge Hinteregger (grlena glazba), Adriana Josipović, Nikolina Majdak i Kate Marušić (šahtofoni, glas) te Miro Manojlović (vibrafon, šahtofon). Prilikom svojeg prvog nastupa, izvest će 'VAR19' šahtofoniju, strukturiranu sviješću o oštećenom mozgu.