Ceaucescu, Dracula i Isus zajedno u rumunjskom muzeju kiča

Nikada nisu slutili da će se sresti, ali bivši komunistički diktator Nicolae Ceausescu, grof Dracula i Isus Krist našli su se zajedno u rumunjskom muzeju kiča koji je otvoren u Bukureštu.

Prvi u tom nizu je domaći vampir koji dočekuje goste, zapravo kičasta inačica lika koji je stvorio Bram Stoker. Dracula je najpoznatiji rumunjski brend, ali i vrhunac rumunjskog kiča, budući da se njegovim likom koriste na veoma kaotičan i nesustavan način, rekao je za AFP Cristian Lica, vlasnik muzeja, koji dodaje da je kao i čitava njegova generacija odrasla uz komunistički kič u Ceausescuovo vrijeme.

U muzeju je i poznata fotografija komunističkog vođe koji ponosno drži žezlo na svečanom preuzimanju predsjedničke dužnosti 1974.

Dvjesto petnaest izložaka podijeljeno je u šest skupina, među kojima su Religija - u kojoj Isus Krist nije zaboravljen - i Napravi svoj vlastiti kič. Dio muzeja je posvećen romskom kiču prisutnom u velikim količinama, među kojima su fotografije istaknutih pojedinaca bogato urešenih krunama i zlatnim nakitom.

Zahvaljujući tim različitim utjecajima, rumunjski kič je dragocjena baština koju treba sačuvati, ističe vlasnik muzeja.