Čitajte napeti kriminalistički roman

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Danas preporučuje povijesni kriminalistički roman u kojem se propituje odnos zločina i kazne.


Armin Öhri - Tamna muza


Armin Öhri liechtensteinski pisac, odrastao u najsjevernijem selu Liechtensteina, danas živi u Švicarskoj. Studirao je povijest, filozofiju i njemačku lingvistiku i književnost. Piše romane i pripovijesti, obično smještene na povijesnu pozadinu, koje se temelje na književnim primjerima 19. stoljeća. U svojim djelima na vrlo zanimljiv način povezuje poznavanje povijesti - uglavnom vezano za 19. stoljeće - i fikciju, znalački ispreplećući povijesne događaje i kriminalistički žanr. Riječ je o hvaljenom djelu za koje je Armin Öhri dobio nagradu Europske unije za književnost 2014. godine, prevedenom na više europskih jezika.

'Tamna muza' prvi je slučaj iz serije priča o mladom policijskom crtaču Juliusu Bentheim. Povijesni kriminalistički roman u kojem se kroz intrigantan zaplet propituje univerzalna tema odnosa zločina i kazne. Strukturu kriminalističkog romana postavlja naopako - na prvim stranicama čitatelj upoznaje ubojicu, profesora filozofije. Građani s napetošću prate najnoviji kriminalistički slučaj: profesor Botho Goltz navodno je bestijalno ubio gospođicu Lenu Kulm, povremenu prostitutku. Svi dokazi govore protiv uglednog filozofa, koji dospijeva pred sud. Napetost proizlazi iz toga hoće li se krivac izvući iz zamke zakona i koji su njegovi motivi da počini zločin.

U nekoliko poglavlja opisuje se sudska procedura protiv profesora i pokazuje kako ovaj briljantni zločinački um uspijeva izbjeći optužbu i pobiti nesumnjive dokaze. Autor na zanimljiv način prikazuje Berlin Bismarckova doba kao poprište scena seksa i nasilja, roman se zbiva 1865. u ljeto i povijesni događaji su okvir za pripovijedanje. Öhri je učinio opsežne istraživačke radove kako bi prikazao povijesnu pozadinu i atmosferu. Glavni junak Julius Bentheim, mladi student prava, koji dodatno zarađuje za život kao policijski i sudski crtač, prati slučaj iz neposredne blizine; on je poluprofesionalni detektiv i događaje saznajemo iz njegove perspektive, usporedo s njegovom privatnom, ljubavnom pričom. Uskoro postaje jasno: ništa nije toliko očito kao što je to ispočetka pretpostavljalo državno tužilaštvo. Julius spoznaje da je genijalni profesor dio mutne strategije koja može završiti kapitulacijom pruske pravne države.