Učenici centra Slava Raškaj sudjeluju u međunarodnom projektu

Učenici i profesori Centra za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' iz Zagreba pokrenuli su zanimljiv projekt. U suradnji s učenicima iz Zadra i Finske budući kuhari i slastičari uče zdravo kuhati. Projekt 'Healthy food choices for a sustainable future' traje dvije godine, počeo je ove školske godine, a završit će u rujnu iduće godine.

Za sve svoje programe učenja i mobilnosti škola već osam godina dobiva sredstva iz fondova mobilnosti Erasmus. Kuhari i slastičari iz Centra za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' uče kuhati zdravu hranu i pripremaju se za poduzetništvo zahvaljujući projektu iz programa Erasmus+.

Nedavno su se s učenicima iz partnerskih škola natjecali u Zadru. 'Jako sam zadovoljna jer sam vidjela da u vještinama ne zaopstaju od učenika koji nemaju poteškoće. Poslije odrađenog posla morali su odraditi i intervjue na engleskom, trebalo je opisivati jelovnike, gramažu, emisiju ugljičnog dioksida i još mnogo toga.', istaknula je Dajana Ivković, stručna suradnica.

Za njihov uspjeh zaslužna je i Udruga Renato - kuhari bez granica koji su učenike volonterski pripremili za natjecanje. Učenici presretni postignutim i oduševljeni ovakvim načinom edukacije. 'Osim zdravog načina pripreme hrane, projekt uključuje i putovanja u zemlje koje su uključene u projekt. On ih priprema i za poduzetništvo jer ih učimo i kako napisati poslovni plan te kako u njega uključiti ekološko pripremanje hrane.', rekla je voditeljica projektnog tima Brigita Jerić.

Sve što su naučili na putovanjima i natjecanjima, u samostalnom radu - nadilazi teoretsko znanje, a usavršili su i strani jezik. Učenici će dobiti dodatne certifikate i stoga će, nadaju se, lako pronaći posao.