Uz nas niste sami: put ozdravljenja Nine Hudinčec

Idućih tjedan dana HRT provodi humanitarni projekt Uz nas niste sami - kojim podržava akciju Vjeruj u ljubav, udruge Phoenix. Cilj je prikupiti 720.000 kuna za opremanje laboratorija Zavoda za hematologiju i onkologiju Kliničke dječje bolnice Zagreb u Klaićevoj za pomoć u dijagnostici i doziranju terapije za mlade bolesnike. Laboratorij bi jako olakšao i ubrzao liječenje, jer su se uzorci na analizu dosad slali daleko na sjever. Pomognimo djeci s malignim bolestima da ostvare svoje snove, nazovite humanitarni broj telefona 060 9008 (6,25 kn/poziv) i omogućite još uspješnje liječenje malih heroja, pokažimo im da uz nas nisu sami.

Uplate se primaju i na račun udruge Phoenix. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d.:

Žiro račun HR12 2340 0091 5105 4201 9
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Nina Hudinčec iz Koprivnice za dva tjedna navršit će 11 godina. Početkom 2010. godine donesena joj je dijagnoza da boluje od rijetkog tumora - granuloma desne orbite. Nakon brojnih kemoterapija i teškog oporavka Nina je danas u remisiji i osjeća se zdravo.

Nina je učenica četvrtog razreda osnovne škole u Koprivnici. S nepune četiri godine oboljela je od teške i rijetke bolesti. Na desnom joj se oku pojavio eozinofilni granulom odnosno tumor. 'Ja se baš i ne sjećam kako je to sve bilo, ali su mi pričali da su mi stalno vadili krvi. Čak smo se morali buditi u tri ujutro, mama i ja smo slagale puzzle kako ja ne bi zaspala', priča Nina. 'Kada mi je liječnik rekao da moje dijete ima tumor meni je samo ta rečenica odzvanja u glavi. Pitala sam se zašto baš ona. No tako je moralo biti. Nakon početnog šoka, ubrzo sam se smirila', prisjeća se mama Valentina. Ona i suprug Robert kažu kako su nastojali biti hrabri i kako im je upravo Nina davala snagu da sve izdrže.

Nakon godinu i pol primanja kemoterapije Nina je počela gubiti kosu. No u svemu tome, Nina je ostala pozitivna i vesela. Medicinske sestre su, prisjeća se Valentina, rekle kako je jedino dijete koje se sa smiješkom budilo iz anestezije. U vrijeme kada su saznali za bolest, otac Robert koji boluje od multiple skleroze morao je prekinuti svoje liječenje kako bi bio uz malog anđela. U tri godine liječenja prošla je više od trideset kemoterapija i pobijedila bolest. Krenula je u školu i odlična je učenica, voli likovni, tjelesni, glazbeni, uživa u čitanju i plesu.
Prošlost, koje se baš i ne sjeća, Nina je ostavila iza sebe i pobjednički ide dalje. Najesen upisuje peti razred osnovne škole, no već zna - za nekoliko godina vidi se kao psihologinja.