Tajanstveni X-37 vratio se na Zemlju

Nakon gotovo dvije godine u orbiti, tajanstvena američka vojna letjelica Boeing X-37B vratila se na Zemlju, ponovo razbuktavši spekulacije o utrci u naoružanju u svemiru.

Devet metara duga letjelica s rasponom krila 4,5 metara, koja izgleda poput umanjene verzije nekadašnjih američkih raketoplana, sletjela je u nedjelju na Floridi nakon 718 dana provedenih oko Zemlje, objavilo je američko ratno zrakoplovstvo. Ovo je tajanstvenom X-37 bila četvrta misija, a od svoje prve, 2010., izaziva brojna nagađanja čemu služi.  Jedni misle da se radi o bombarderu iz svemira, drugi da je X-37 'ubojica satelita', a treći da se radi o superšpijunskom zrakoplovu. Ali mnogi analitičari sumnjaju u to. 'Letjelica je veličine kamioneta, bilo bi ga teško naoružati nekim razornim oružjem', rekla je Victoria Samson, stručnjakinja iz američke zaklade za održivi razvoj u svemiru.

Nakon lasiranja X-37 napaja se energijom iz solarnih panela pa vjerojatno nije sposoban za mnogo manevriranja, dodaje Samson. 'U pravilu, maneviranje u svemiru zahtjeva mnogo goriva, a ne vidim da se to ovdje događa'. Zbog toga letjelica nije u stanju dosegnuti vrlo velike visine i drži se nisko u orbiti, dodaje sveučilišni profesor fizike Mark Gubrud. Zato i ga povremeno amateri uspijevaju opaziti, pa je teško vjerovati da se bavi špijuniranjem. Oni pretpostavljaju da je X-37 leteći poligon za ispitivanje nekog potencijalnog oružja i da je to razlog zašto američko ratno zrakoplovstvo objavljuje jako malo informacija o letjelici.